Portugalia, dezamăgită că summitul NATO din 2008 se desfăşura la Bucureşti, în loc de Lisabona

Portugalia urma să exprime "dezamăgirea", în toamna anului 2006, în legătură cu decizia SUA de a susţine organizarea summitului NATO la Bucureşti în 2008, Lisabona retrăgând candidatura pentru găzduirea reuniunii la solicitarea SUA, arată documente diplomatice americane dezvăluite de WikiLeaks.

30 afișări
Imaginea articolului Portugalia, dezamăgită că summitul NATO din 2008 se desfăşura la Bucureşti, în loc de Lisabona

Portugalia, dezamăgită că summitul NATO din 2008 se desfăşura la Bucureşti, în loc de Lisabona (Imagine: Christian Silva/Mediafax Foto)

Conform unui mesaj trimis pe 20 octombrie 2006 de ambasada americană din Lisabona, ministrul portughez de Externe, Luis Amado, urma să exprime "dezamăgirea" Guvernului portughez în legătură decizia SUA privind organizarea summitului NATO la Bucureşti în 2008.

Luis Amado "va reafirma angajamentul Portugaliei pentru combaterea terorismului şi va exprima dezamăgirea că Statele Unite au decis să susţină Bucureştiul pentru găzduirea summitului (NATO) din 2008 în locul Lisabonei", informa ambasada americană din Portugalia într-o telegramă trimisă înaintea întrevederii pe care şeful diplomaţiei portugheze urma să o aibă pe 24 octombrie 2006 cu secretarul de Stat american Condoleezza Rice.

Mesajul diplomatic, cu caracter "secret", a fost trimis pe 20 octombrie 2006 de ambasada SUA din Lisabona la sediul Departamentului de Stat american, fiind semnat de ambasadorul american Alfred Hoffman.

Într-un mesaj trimis peste un an, în septembrie 2007, ambasada americană din Lisabona afirma: "La solicitarea noastră, Portugalia a retras până la urmă candidatura pentru găzduirea summitului NATO din 2008, în favoarea României. În schimbul acestei decizii, Statele Unite au acceptat să susţină candidatura Portugaliei pentru găzduirea summitului NATO din 2010". Mesajul diplomatic, cu caracter "secret", a fost trimis pe 7 septembrie 2007 la Casa Albă şi la Departamentul de Stat american.

Bucureştiul a găzduit summitul NATO din aprilie 2008, iar Lisabona a organizat reuniunea NATO din noiembrie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici