Wikileaks: Diplomaţii SUA au scris despre huiduielile primite de Madonna la concertul de la Bucureşti

Diplomaţii americani de la Bucureşti au relatat despre politica internă şi politica externă a României dar şi-au făcut timp pentru a redacta o notă despre concertul Madonnei la Bucureşti şi despre huiduielile primite de aceasta.

996 afișări
Imaginea articolului Wikileaks: Diplomaţii SUA au scris despre huiduielile primite de Madonna la concertul de la Bucureşti

Wikileaks: Diplomaţii SUA au scris despre huiduielile primite de Madonna la concertul de la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O notă publicată de Wikileaks şi semnată de ambasadorul Mark Gitenstein relatează că mulţi dintre cei 70.000 de participanţi la concertul Madonnei de la Bucureşti au huiduit-o pe aceasta când vedeta s-a oprit din cântat cerându-le românilor să nu mai discrimineze comunitatea roma.

Nota precizează că, potrivit unui ofiţer din cadrul ambasadei care se afla la concert, "huiduielile au fost gălăgioase şi extinse" în rândul mulţimii, formată în majoritate de tineri români cu vârste între de 20 şi 30 de ani. Diplomaţii au scris că reacţia mass-media a fost amestecată şi că un lider al romilor a fost citat spunând că atitudinea publicului a fost îngrijorătoare şi primitivă", deşi au fost mai frecvente în presă relatările despre "criticile românilor legat de faptul că Madonna şi-a băgat nasul unde au simţit ei că nu era cazul".

"Tonul superior, chiar agresiv (aşa cum se observă pe Youtube) i-a iritat fără îndoială pe români cărora nu le plac lecţiile despre discriminare - sau despre altceva - din partea străinilor. Reacţiile mulţimii au reflectat ambivalenţa românilor în problematica roma: îndrăgiţi ca muzicieni şi artişti dar altminteri priviţi cu neîncredere în cel mai bun caz sau discriminaţi, în cel mai rău caz", se arată în telegrama Wikileaks.

"Deşi comentariile Madonnei ar putea să nu determine o foarte necesară reflecţie la nivel naţional în legătură cu chestiunea în cauză,acestea au fost cel puţin o utilă readucere aminte pentru români a modului în care îi percep mulţi occidentali", se arată în finalul cablogramei semnată de actualul ambasador Mark Gitenstein.

Mii de fani au huiduit-o pe Madonna, la Bucureşti, în vara anului 2009, atunci când artista a susţinut un scurt discurs despre drepturile ţiganilor, vorbind despre discriminarea pe care aceştia o suferă în Europa de Est.

Starul pop a făcut o pauză în concertul de două ore pe care l-a susţinut în România, în Parcul Izvor din Bucureşti, pentru a spune că romii - ţiganii - suferă din cauza discriminării în Europa de Est.

Ea a adăugat că acest fapt o întristează şi că nimeni nu ar trebui să fie victima discriminării, de niciun fel.

"Am aflat din presă că există multe cazuri de discriminare a ţiganilor în Europa de Est şi acest lucru mă întristează foarte tare, în special pentru că noi credem în toleranţă - ţigani, homosexuali, oameni care sunt diferiţi. Toţi trebuie trataţi la fel, nu uitaţi asta", a mai spus vedeta.

Mulţi dintre cei 60.000 de spectatori aflaţi la concert şi-au arătat dezaprobarea prin huiduieli, însă Madonna nu a reacţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici