Istoria pe ani

Vineri, 5 iulie 1996 / 14:37:00 - Dacia Felix şi Credit Bank – primele bănci mari în faliment, cu preşedinţi arestaţi

Vineri, 5 iulie 1996 / 14:37:00 - Dacia Felix şi Credit Bank – primele bănci mari în faliment, cu preşedinţi arestaţi
BUCUREŞTI, 5 iul (MEDIAFAX) - Banca Naţională a României (BNR) a hotărît să trimită instanţei judecătoreşti situaţia financiară a băncilor Dacia Felix şi Credit Bank pentru a se hotărî lichidarea sau redresarea acestora, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Instanţa judecătorească va hotărî instituirea procedurii de reorganizare, care are ca scop redresarea băncilor şi plata datoriilor sau a procedurii de lichidare a averii acestora. Tribunalul va desemna judecătorul sindic şi, după caz, administratorul sau lichidatorul, va judeca contestaţiile băncilor împotriva cererilor creditorilor pentru începerea procedurii şi cererile de a se ridica celor două bănci dreptul de a-şi continua activitatea. Banca "Dacia Felix" a fost păgubită cu aproximativ 2.000 de miliarde de lei de către persoane care au îndeplinit funcţii de conducere, în complicitate cu firme străine, a declarat ministrul de Interne, Doru Ioan Tărăcilă. Activităţile infracţionale în cadrul băncii "Dacia Felix" au fost iniţiate şi realizate de către Horia Mircea Hossu, fost prim-vicepreşedinte al băncii, Sever Andrei Mureşan, preşedintele holdingului SM Invest şi Jean François Velut, cetăţean francez, de profesie avocat, a precizat ministrul de Interne. Banii au fost sustraşi din circuitul normal al băncii de cei trei prin intermediul unor societăţi constituite şi administrate de către aceştia. Din analizele efectuate, în prezent banca "Dacia Felix" înregistrează un volum de plasamente neperformante de 861 miliarde de lei din 1.221 miliarde de lei, ceea ce reprezintă 70 la sută din totalul plasamentelor. Banca Dacia Felix a fost prima bancă din România care a înregistrat probleme financiare, la finele anului 1995. În aceeaşi situaţie s-a aflat tot din 1995 Credit Bank, condusă de Marcel Ivan, care şi-a devalizat propria bancă. Din 1995, Credit Bank nu a mai onorat ordinele de plată ale clienţilor, iar Marcel Ivan a fost arestat în urma unui denunţ al lui Gigi Kent. La Credit Bank prejudiciul a fost evaluat la 4.000 miliarde lei.

Te salut, călătorule.

Îţi spun călătorule pentru că, de 20 de ani, ai călătorit împreună cu noi pe tărâmul informaţiei.

Pentru a aniversa aceşti 20 de ani, te vom duce într-o călătorie în timp.Fă-te confortabil, te vei revedea, te vei emoţiona şi îţi vei aminti poveşti de istorie trăită împreună.

Tu ai făcut istoria, iar noi ţi-am fost purtătorul de cuvânt.

Mergi mai departe

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici