Marea stârpire a ”golăniei din construcţii” a primarului Nicuşor Dan merge la Curtea de Apel. Nu într-o judecată, ci printr-o interpelare a primarului. El vrea să-şi acopere decizia de suspendare a PUZ-urilor în cinci sectoare şi cere ”ajutor instituţional” de la magistraţi. Nu ştie ce să facă cu certificatele de urbanism depuse anterior suspendării PUZ-urilor.
Avocatul Codrin Tărălunga este de părere că aşa ceva nu este posibil.
„Legalitatea deciziei se prezumă şi, în cazul în care cineva o contestă, se merge la judecată. Nu se fac interpelări către o instanţă de judecată”, spune Codrin Tărălunga.
Absurdul situaţiei nu ar fi numai că primaria a emis o decizie şi apoi se întreabă de legalitatea ei. Prin cererea adresată Curţii de Apel, Nicuşor Dan cere instanţei şi să se antepronunţe sau chiar să acorde consultanţă juridică unei instituţii din administraţia publică.
„Curtea de Apel nu se poate pronunţa, aşa, asupra unei situaţii ipotetice. Întâi emiţi, după care te gândeşti dacă e sau nu legal, sau şi mai grav, cum e în cazul lui, după ce-l suspenzi. Intenţia domniei sale asta a fost să obţină o interpretare din partea unei instituţii jurisdicţionale fără a urma calea firească”, este de părere avocatul Codrin Tărălunga.
Primaria Capitalei a decis, în urmă cu trei săptămâni, suspendarea PUZ-urilor pentru 12 luni. Dezvoltatorii în construcţii estimează pierderi de 3 milioane de euro în urma acestei hotărâri.