Secretarul general al NATO, Mark Rutte, transmite un avertisment clar administrației Trump: un acord de pace impus Ucrainei împotriva voinței sale ar consolida poziția Rusiei și ar periclita stabilitatea europeană. Într-o vizită oficială la Washington, Rutte urmează să discute joi cu principalii consilieri ai președintelui Donald Trump — printre care secretarul apărării Pete Hegseth, secretarul de stat Marco Rubio și consilierul pentru securitate națională Mike Waltz, scrie Financial Times.
Rusia își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare în caz de „acțiuni neprietenoase” care amenință suveranitatea și integritatea teritorială, a declarat Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Sergei Shoigu, într-un interviu acordat agenției de știri TASS pe 24 aprilie 2025. Declarațiile vin pe fondul creșterii cheltuielilor de apărare în Europa și al reducerii prezenței militare a SUA pe continent, scrie The Kyiv Independent.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus joi că prioritatea în războiul din Ucraina este o „încetare necondiționată a focului”. Discuțiile despre statutul Crimeei, propuse într-un plan de pace susținut de președintele american Donald Trump, nu sunt pe ordinea de zi acum, afirmă acesta.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că frustrarea Statelor Unite privind blocarea negocierilor de pace în războiul din Ucraina ar trebui să fie direcționată doar către președintele rus Vladimir Putin, nu către Ucraina. Aceste declarații au venit după un atac cu rachete și drone lansat de Rusia asupra Kievului, care a ucis cel puțin 12 persoane și a rănit 90, inclusiv șase copii.
Macron a adăugat că Franța continuă să „susțină eforturile diplomației americane”, dar a subliniat că este important să „se reamintească faptele”. „Poziția Franței este clară și nu se va schimba. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială în conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Macron.
„Vom continua să apărăm dreptul poporului ucrainean de a trăi în pace pe teritoriul său, în granițele recunoscute internațional.”, a zis acesta.
Trupul jurnalistei ucrainene Viktoriia Roshchyna, care a murit în urma torturii în captivitatea rusă, a fost adus în Ucraina la sfârșitul lunii februarie, a declarat Leonid Tymchenko, vice-ministrul de Interne, într-un interviu publicat joi: „A fost identificată prin teste ADN”, a spus Tymchenko.
Roshchyna, în vârstă de 27 de ani, a dispărut în august 2023, în timp ce realiza un reportaj din teritoriile ocupate de Rusia. Moscova a recunoscut capturarea sa în anul următor, conform The Kyiv Independent.
Autoritățile ucrainene au confirmat moartea sa pe 10 octombrie 2024, dar au precizat că circumstanțele morții erau încă sub investigare. Rusia a refuzat să predea trupul femeii timp de aproximativ cinci luni.
Potrivit organizației ucrainene Media Initiative for Human Rights, Roshchyna a fost ținută în cel puțin două închisori rusești infame, unde prizonierii erau torturați.
Jurnalista a fost torturată cu șocuri electrice, iar martorii au declarat că avea tăieturi pe brațe, cauzate de interogatorii violente. De asemenea, ea a pierdut mult în greutate, cântărind doar 30 de kilograme.
Volodimir Zelenski a declarat că Rusia spera ca discuțiile de pace de la Londra din ziua precedentă să eșueze spectaculos, dar că, în realitate, Ucraina și aliații săi au demonstrat un front unit și un angajament comun față de pace.
Reuniunea de la Londra a venit la scurt timp după summitul de la Paris din 17 aprilie, unde înalți oficiali ai administrației Trump au prezentat o propunere de pace controversată delegaților ucraineni și europeni.
„Ieri a avut loc o reuniune la Londra, la care au fost prezente țări europene, inclusiv Ucraina, Marea Britanie, Franța, Germania și Statele Unite,” a declarat Zelensky în timpul unei conferințe de presă în Africa de Sud. „Nu a fost ușor, dar a fost constructivă. Nu s-a încheiat cu dezacorduri, ci cu o dorință de a lucra în continuare.”
După atacul rusesc cu rachete asupra Kievului, soldat cu cel puțin opt morți și zeci de răniți, vicepreședintele american JD Vance a redistribuit pe Truth Social o postare în care îl acuză pe Volodimir Zelenski că este principalul obstacol în calea păcii.
Postarea relua declarațiile lui Donald Trump, care susține că refuzul Ucrainei de a ceda Crimeea prelungește războiul. Vance nu a condamnat direct atacul, dar a reafirmat ideea unei soluții negociate. Între timp, Kievul a acceptat o încetare a focului propusă de SUA, însă Moscova continuă să respingă termenii.
Donald Trump a criticat joi atacul Rusiei asupra Kievului, care a ucis 12 civili și a rănit 90, conform ultimelor actualizări, declarând că acesta „nu era necesar” și că a ales un „moment foarte prost”. Trump l-a îndemnat pe președintele rus Vladimir Putin să se „oprească” și să „ducă la bun sfârșit acordul de pace”.
„Nu sunt mulțumit de atacurile rusești asupra Kievului. Nu este necesar și un moment foarte prost”, a spus Trump pe platforma Truth Social, relatează The Kyiv Independent.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi că disponibilitatea Ucrainei de a discuta cu Rusia, în cazul unei încetări a focului, reprezintă deja un „mare compromis”. Zelenski a subliniat că Ucraina nu va accepta concesii teritoriale care contravin valorilor naționale și constituției, iar orice acord care le încalcă nu va fi acceptat.
„Cred că am fost atacați; teritoriile noastre au fost ocupate. Zeci de mii de oameni au fost uciși, mulți copii și adulți au fost îngropați de vii”, a spus Zelenski.
el a menționat că Ucraina este pregătită pentru negocieri doar după o încetare totală a focului. În același timp, președintele ucrainean a subliniat importanța presiunii internaționale asupra Rusiei, inclusiv sancțiuni, pentru a ajunge la o pace reală.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a amenințat cu utilizarea armelor nucleare în cazul în care Europa va întreprinde ceea ce el a numit „acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei.
De asemenea, el a avertizat că orice forțe europene de menținere a păcii trimise în Ucraina vor fi considerate de Kremlin drept o provocare.
În cadrul unei conferințe de presă comune la Pretoria, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a înmânat președintelui sud-african Cyril Ramaphosa o listă cu 400 de copii ucraineni despre care se afirmă că au fost răpiți de Rusia, anunță The Kyiv Independent.
„Sper cu adevărat că președintele Ramaphosa ne va ajuta să îi aducem înapoi”, a declarat Zelenski.
Guvernul britanic a interzis exportul controllerelor de console de jocuri video către Rusia, care ar fi folosite de Moscova pentru pilotarea dronelor pe linia frontului din Ucraina.
Liderii europeni au respins, potrivit Financial Times, o inițiativă a Statelor Unite de a recunoaște ocupația rusă a Crimeei.
Un oficial european de rang înalt, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat publicației că administrația Trump fusese deja informată că Europa nu va recunoaște Crimeea ca teritoriu rusesc.
Autoritățile ucrainene au recuperat trupul jurnalistei Viktoriia Roshchyna, despre care se spune că a fost torturată în timpul captivitații sale în Rusia, scrie The Kyiv Independent.
Moartea ei a fost confirmată pe 10 octombrie 2024, însă oficialii au precizat că circumstanțele exacte sunt încă în curs de investigare. Rusia a refuzat să predea trupul timp de aproape cinci luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în Africa de Sud, joi dimineață, unde se va întâlni cu președintele Cyril Ramaphosa.
În urma atacurilor rusești mortale asupra Kievului, liderul a declarat că își va scurta vizita și se va întoarce imediat în Ucraina, relatează Sky News.
13 persoane au fost ucise și cel puțin 97 au fost rănite în urma unui atac de amploare lansat de Rusia asupra Ucrainei în ultimele 24 de ore, au anunțat oficialii ucraineni.
Potrivit Forțelor Aeriene, apărările ucrainene au reușit să doboare 64 dintre cele 145 de drone de tip Shahed și alte tipuri, precum și 48 dintre cele 70 de rachete lansate de Rusia peste noapte.
Emisarul special american Steve Witkoff, care urmează să se întâlnească pentru a patra oară cu președintele rus Vladimir Putin pe 25 aprilie, ar fi susținut ideea relaxării sancțiunilor împotriva Rusiei – o propunere care nu a găsit prea mult sprijin în cadrul Casei Albe.
Potrivit Politico, secretarul de stat american Marco Rubio s-a opus ferm acestei idei, iar administrația Trump a negat oficial existența unor astfel de planuri.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a anunțat că Ucraina și Statele Unite urmează să înceapă demersurile pentru crearea unei zone de liber schimb, scrie The Kyiv Independent.
El a precizat, de asemenea, că discuțiile au inclus aspecte politice importante legate de mult-așteptatul acord privind mineralele rare dintre Kiev și Washington.
Zelenski reafirmă integritatea teritorială a Ucrainei, în timp ce SUA sugerează recunoașterea anexării Crimeei în noul cadru de negocieri cu Rusia.
Rusia a pierdut aproximativ 945.330 de soldați în Ucraina de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie 2022, potrivit unei actualizări din 24 aprilie a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Acest total include 1.060 de victime raportate în ultimele 24 de ore.
Pe lângă pierderile de personal, raportul evidențiază distrugerea a 10.694 de tancuri, 22.312 vehicule blindate de luptă, 45.755 de unități de transport și alimentare cu combustibil, 26.823 de sisteme de artilerie, 1.369 de lansatoare multiple de rachete și 1.141 de sisteme de apărare antiaeriană.
Pierderile aeriene și navale includ, potrivit raportului, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 33.660 de drone, 28 de nave și ambarcațiuni precum și un submarin.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns joi în Africa de Sud pentru a purta discuții cu președintele Cyril Ramaphosa privind cooperarea bilaterală și eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina, informează Reuters.
UPDATE
Un total de 90 de persoane și 12 morți au fost raportate în urma atacului rusesc masiv cu rachete și drone asupra Kievului în noaptea de 24 aprilie, au declarat oficiali ucraineni.
Treizeci și una de persoane rămân spitalizate, a declarat primarul Kievului, Vitali Klitschko, adăugând că o operațiune de salvare este în desfășurare pentru a recupera victimele blocate sub dărâmături.
Autoritățile au raportat inițial nouă persoane ucise, însă Parchetul General a declarat ulterior că doar opt decese au fost confirmate.
Un atac de amploare cu rachete și drone, lansat de Rusia în noaptea de 24 aprilie, a provocat moartea a nouă persoane și a rănit alte 63 în Kiev, inclusiv șase copii, potrivit autorităților ucrainene.
Președintele american Donald Trump a declarat că ar putea avea o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin „în curând”, după vizita sa programată în Orientul Mijlociu din luna mai, potrivit The Kyiv Independent.
Deși negocierile pentru încetarea focului dintre Rusia și Ucraina continuă, Trump și Putin nu au avut încă un contact direct, comunicând doar prin intermediul oficialilor lor. Ultima lor întâlnire față în față a avut loc la summitul de la Helsinki din 2018, în timpul primului mandat al lui Trump.
Președintele american Donald Trump și-a exprimat optimismul cu privire la negocierile în curs dintre Rusia și Ucraina, declarând jurnaliștilor în Biroul Oval: „Cred că avem o înțelegere cu ambele părți, sper că o vor pune în aplicare.”
Trimisul special al SUA, Keith Kellogg, a subliniat urgența unor progrese în urma discuțiilor recente despre pace desfășurate la Londra. „Este timpul să mergem mai departe cu directiva președintelui Trump privind războiul dintre Ucraina și Rusia: să oprim vărsarea de sânge, să obținem pacea și să punem America pe primul loc”, a declarat Kellogg.
Pe 23 aprilie, secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski „se îndreaptă într-o direcție greșită” în cadrul negocierilor de pace menite să pună capăt războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.
În fața jurnaliștilor, Leavitt l-a criticat pe Zelenski pentru că discută public termenii negocierii păcii, insistând că aceste discuții ar trebui să aibă loc cu ușile închise.
Președintele Donald Trump a susținut aceeași poziție, subliniind că Ucrainei nu i se cere să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, în ciuda informațiilor apărute în presă. Trump a remarcat că, dacă Ucraina ar fi dorit cu adevărat Crimeea, ar fi trebuit să acționeze în 2014, atribuind indirect responsabilitatea anexării fostului președinte Barack Obama.
Leavitt a reafirmat că poziția lui Trump este ca ambele părți, Ucraina și Rusia, să facă concesii, menționând că „un acord bun înseamnă ca ambele părți să plece puțin nemulțumite.”
Ea l-a acuzat pe Zelenski că subminează procesul, alegând să se exprime în mass-media în loc să poarte negocieri private.
Vicepreședintele JD Vance a declarat, de asemenea, că SUA a prezentat o propunere detaliată de pace ambelor părți, avertizând că America ar putea să se retragă din procesul de mediere dacă Ucraina și Rusia nu cooperează. În ciuda acestor eforturi, Zelenski a reiterat că Ucraina nu va recunoaște niciodată legal ocupația rusă asupra Crimeei.