Prima pagină » Știri externe » Comportament bizar la maimuțele Capucin: răpesc puii unei alte specii ca parte a unei „mode”

Comportament bizar la maimuțele Capucin: răpesc puii unei alte specii ca parte a unei „mode”

Un comportament neobișnuit a fost descoperit în rândul maimuțelor capucin de pe insula Jicaron din Panama. Acestea răpesc puii unei alte specii - maimuțele urlătoare - fără un motiv clar, într-un fenomen descris de oamenii de știință drept o „modă" sau tradiție socială.
Comportament bizar la maimuțele Capucin: răpesc puii unei alte specii ca parte a unei „mode
Sursa: X
Andreea Tobias
20 mai 2025, 10:23, Social

Cercetătorii de la Institutul Max Planck pentru Comportamentul Animal au observat pentru prima dată acest comportament în 2022, când au analizat imagini capturate de camerele cu senzori de mișcare amplasate pe insulă.

„Am fost foarte șocată să văd o maimuță capucin cu fața albă și un pui de maimuță urlătoare pe spate”, a declarat o cercetătoare pentru AFP.

Inițial, oamenii de știință au crezut că este vorba despre un caz izolat de „adopție”, însă după analiza mai multor înregistrări, au identificat cinci maimuțe capucin care transportau 11 pui de maimuță urlătoare diferiți pe parcursul unei perioade de 15 luni. Imaginile au surprins și părinții maimuțelor urlătoare care își strigau puii pierduți, confirmând că aceștia fuseseră efectiv răpiți.

O „tradiție socială” răspândită printre tinerii masculi

Comportamentul este cu atât mai ciudat cu cât maimuțele capucin nu mâncau și nu vânau puii și nici nu păreau să se joace cu ei. După studierea fenomenului, cercetătorii au ajuns la concluzia că răpirile sunt o tradiție socială răspândită în principal printre tinerii masculi capucini de pe insulă.

„Este pentru prima dată când se documentează că o specie răpește în mod repetat puii altei specii din cauza răspândirii unei astfel de tradiții”, a explicat Brendan Barrett, coautor al studiului publicat în revista Current Biology.

Moda are consecințe tragice: patru pui de maimuță urlătoare au fost găsiți morți, iar cercetătorii cred că niciunul dintre cei răpiți nu a supraviețuit. Modul exact în care maimuţele capucin reușesc să răpească puii rămâne neclar, camerele acoperind doar solul din Parcul Național Coiba.

„Sunt foarte pricepuți, pentru că par să fie capabili să ia chiar și un pui de o zi sau două de la mama sa”, a adăugat cercetătoarea.

Cercetătorii sugerează că acest comportament poate fi facilitat de caracteristicile specifice insulei: capucinele nu au prădători naturali și au hrană din belșug, ceea ce le oferă mult timp liber pentru explorare. „Sunt mici agenți exploratori ai haosului”, a caracterizat Barrett maimuțele capucin.