Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Dușul de dimineață sau cel de seară: care este mai eficient pentru igienă și sănătatea pielii?

Dușul de dimineață sau cel de seară: care este mai eficient pentru igienă și sănătatea pielii?

Un expert în microbiologie oferă un răspuns științific la întrebarea frecvent dezbătută: este mai bine să faci duș dimineața sau seara?
Dușul de dimineață sau cel de seară: care este mai eficient pentru igienă și sănătatea pielii?
Sursa foto: Pexels

Pentru unii, dușul de dimineață este ritualul perfect pentru a începe ziua cu energie și prospețime. Pentru alții, dușul de seară are rolul de a „spăla ziua” și de a relaxa corpul înainte de somn. Totuși, potrivit microbiologului Primrose Freestone, de la Universitatea din Leicester, dușul de dimineață este mai eficient pentru igiena personală și sănătatea pielii, scrie Science Alert.

Dușul, parte esențială a rutinei de igienă

Indiferent de momentul ales, dușul joacă un rol esențial în menținerea curățeniei pielii. Acesta elimină murdăria, transpirația și excesul de sebum, factori care pot duce la iritații și infecții. Mai mult, dușul contribuie la reducerea mirosului corporal cauzat de bacterii precum stafilococii, care descompun transpirația și produc compuși urât mirositori.

De ce dușul de dimineață este mai benefic

Pe timpul zilei, corpul acumulează praf, polen, transpirație și alergeni. Deși dușul de seară elimină o parte dintre acești factori, în timpul nopții corpul continuă să transpire, iar bacteriile de pe piele se hrănesc cu aceste secreții. Astfel, până dimineața, mirosul corporal revine, iar celulele moarte și bacteriile ajung pe lenjeria de pat.

Dușul de dimineață este mai eficient, deoarece îndepărtează bacteriile și reziduurile acumulate în timpul somnului și reduce riscul de a transfera murdăria pe hainele curate. În plus, te ajută să începi ziua cu o senzație reală de prospețime și să miroși mai bine pentru mai mult timp.

Igiena lenjeriei, la fel de importantă

Oricât de eficient ar fi dușul, acesta nu compensează lipsa unei igiene corespunzătoare a lenjeriei de pat. Dacă așternuturile nu sunt spălate regulat (cel puțin o dată pe săptămână), ele pot deveni un mediu propice pentru bacterii, ciuperci și acarieni, care pot declanșa alergii sau probleme respiratorii.