Prima pagină » Știrile zilei » Adrian Negrescu, consultant economic: „Au crescut și vor creste taxele. Vom intra în recesiune”

Adrian Negrescu, consultant economic: „Au crescut și vor creste taxele. Vom intra în recesiune”

Economistul Adrian Negrescu a reacționat cu privire la modificările care încep să apară pe plan economic, în România.
Adrian Negrescu, consultant economic: „Au crescut și vor creste taxele. Vom intra în recesiune”
Foto: Mediafax Foto
Mihaela Ionita
03 iun. 2025, 13:02, Economic

Negrescu este sceptic cu privire la măsurile de restructurare din sectorul bugetar, „niciuna dintre măsurile de restructurare din sectorul bugetar nu a fost aplicată și probabil nu vor fi aplicate nici acum pentru că, bineînțeles, vor urma ample proteste de stradă și vor renunța, pas cu pas, la ele”.

Cea mai mare îngrijorare o reprezintă majorarea taxelor, care au început deja să crească. „Uitați-vă la evoluția impozitului pe dividende, poate cel mai bun exemplu. L-au crescut de la 5 la 8%, apoi la 10% iar acum vor să-l facă 14%”.

În opinia sa, politicienii nu au o strategie concretă sau un plan care să ducă la reducerea deficitului bugetar. „Cresc taxele din pix, coafează cheltuielile statului, iau măsuri pompieristice pe hârtie – nicăieri nu vezi o logică bugetară. Ne așteptam la altceva?”.

Oamenii de afaceri nu mai au încredere în politicieni

„Nu cred că mai e cineva în mediul de business care să mai creadă în ce spun politicienii. În mai multe conferințe, la sfârșitul anului trecut, spuneam investitorilor că în 2025 vor urma creșterea TVA și deprecierea cursului peste 5 lei. Suntem în acel moment”, a scris Adrian Negrescu pe pagina sa de Facebook.

Conform estimărilor sale, în a doua jumătate a anului, în urma acestor modificări, se va ajunge la recesiune, „din păcate, toate datele macroeconomice converg către acest scenariu”.

Antreprenorii au luat măsuri

Adrian Negrescu afirmă că „mare parte dintre companii s-au pregătit pentru această situație. Și-au restructurat afacerile, și-au redus expunerile, au luat în calcul riscul valutar și acum așteaptă noile creșteri de taxe”.
În acest scenariu, firmele „vor reduce și mai mult producția, vor crește prețurile și vor renunța la angajați. Iar efectele le vom vedea pe scară largă în economie”.
Rezultatul nu va fi îmbucurător pentru bugetul de stat, soune economistul. „În loc să adune mai mulți bani din creșterile de taxe, statul se va trezi cu încasări și mai mici”.
Soluția pe care o vede acesta este un acord cu FMI, „care să ne salveze din pdv financiar”.
„În final, dacă tot sunt puși pe tăiatul sporurilor, sunt curios de ce nu introduc o altă restricție absolut esențială despre care vorbesc de ani de zile – aceea ca un angajat al statului să nu poată să facă parte decât dintr-un singur consiliu de administrație, iar indemnizația să fie plafonată. Oare de ce nu se află pe lista tăierilor, a măsurilor de restructurare? Să ne spună politicienii”.