Prima pagină » Cultură-Media » Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc va fi marcată și pe plan internațional

Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc va fi marcată și pe plan internațional

Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi marcată şi pe plan internațional, potrivit unei legi promulgată, vineri, de președintele Nicușor Dan.
Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc va fi marcată și pe plan internațional

Potrivit legii, „Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi marcată şi de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României prin organizarea de evenimente şi programe de diplomație publică și culturală, cu caracter social, economic sau științific, care pun în valoare specificul gastronomiei și vinului românesc, pentru promovarea imaginii României în lume, a industriei viticole, turismului și dezvoltării regionale din țara noastră”.

Deputaţii au votat, în urmă cu o lună, o lege care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei să fie sărbătorită şi în plan internaţional, pentru promovarea vinului românesc, ca tradiţie şi expresie a identităţii româneşti.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 271 voturi pentru, două voturi împotrivă și 36 de abţineri.

Când se sărbătorește Ziua naţională a gastronomiei

Această zi, stabilită pentru prima duminică a lunii octombrie a fiecărui an, va fi, deci, sărbătorită nu doar local, ci și prin misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, prin organizarea de evenimente de diplomație publică și culturală, menite să facă cunoscute calitățile gastronomiei și vinurilor românești și în afara granițelor țării.

Potrivit textului original al legii, Ziua națională a gastronomiei și a vinului românesc poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice, prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot contribui la organizarea acestor acțiuni prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.