Prima pagină » Life-Entertaiment » A fost descoperită o formă rară de lepră care exista în Americi de mii de ani

A fost descoperită o formă rară de lepră care exista în Americi de mii de ani

Două genomuri ale Mycobacterium lepromatosis - o formă rară de agent patogen al leprei - vechi de 4000 de ani, au fost descoperite în Chile. De ce este importantă descoperirea
A fost descoperită o formă rară de lepră care exista în Americi de mii de ani
Sursa: X

Lepra. Sau Boala Hansen. O infecție cronică ce, netratată, provoacă deformări ale oaselor și ale pielii.

Până de curând, despre lepră se știa că exista în Europa, Asia și Oceania încă de acum 5000 de ani, dar că nu exista în Americi înainte de venirea coloniștilor europeni.

O echipă internațională de cercetători, coordonată de Kirsten Bos de la Institutul Max Planck, a descoperit, însă, urme genetice de lepră în schelete vechi de 4000 de ani în Chile, adică cu mult înainte de perioada colonială.

Boala exista în Europa în perioada tranziției neolitice, la fel ca ciuma, tuberculoza sau febra tifoidă

Din perspectivă genetică, boala Hansen este cauzată fie de Mycobacterium leprae (agentul patogen dominant la nivel global), fie de Mycobacterium lepromatosis – un tip nou-identificat și rar.

Recuperarea bacteriei M. leprae din oase arheologice din Europa sugerează că boala a apărut în Eurasia în perioada tranziției neolitice, acum aproximativ 7000 de ani.

Estimări similare de apariție au fost propuse și pentru alte boli notabile precum ciuma, tuberculoza sau febra tifoidă.

Oameni din diferite ere aveau provocări imunitare unice

În ce privește M. lepromatosis, genomurile sale antice nu au fost încă descoperite, iar acestea ar putea oferi indicii importante despre istoria bolii Hansen.

Kirsten Bos, coordonatoarea grupului de Paleopatologie Moleculară de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă, studiază de peste un deceniu oase afectate de boli, din contexte americane.

Unele boli descoperite de grup erau așteptate – chiar anul trecut au găsit dovezi că familia bolilor înrudite cu sifilisul își are originile în Americi, însă, datorită tehnicilor avansate de a studia ADN-ul agenților patogeni antici Bos și echipa sa pot să studieze dincolo de „suspecții obișnuiți”.

Despre bolile infecțioase în comunități din Americi nu se știu multe lucruri.

Variatele ecosisteme în care oamenii au trăit au reprezentat provocări imunitare unice, nemaiîntâlnite în alte părți ale lumii – vorbim de o perioadă de 20 000 de ani.

Studiile arheologice pe oase umane din Americile precolumbiene confirmă că epoca nu era lipsită de boli, însă urmele lăsate pe oase nu sunt întotdeauna specifice pentru a le putea atribui unei boli anume.

A fost identificată o formă rară de lepră în schelete vechi de 4000 de ani din Chile

Echipa lui Bos a colaborat îndeaproape cu cercetători din Argentina și Chile pentru a identifica oase potrivite pentru analiză și pentru a efectua munca meticuloasă de izolare a ADN-ului agenților patogeni antici. Printre ei, doctorandul Dario Ramirez de la Universitatea Națională din Cordoba, Argentina. El a identificat primul o semnătură genetică legată de lepră în schelete vechi de aproximativ 4000 de ani în schelete din Chile.

„Inițial am fost sceptici, deoarece lepra este considerată o boală din perioada colonială, dar o evaluare mai atentă a ADN-ului a arătat că agentul patogen aparținea formei ”, explică el. Aceasta a oferit prima indicație că M. lepromatosis și M. leprae, deși ambele cauzează boala Hansen, ar putea avea istorii foarte diferite.

Reconstrucția genomului a fost esențială pentru înțelegerea acestei povești.

Deși recompunerea unui genom antic este întotdeauna o sarcină dificilă, în acest caz, patogenul era excepțional de bine conservat, ceea ce este rar pentru ADN-ul antic, mai ales pentru specimene atât de vechi, comentează Lesley Sitter, cercetătoare postdoctorală în echipa lui Bos, care a realizat analiza.

Patogenul este înrudit cu toate formele moderne cunoscute de M. Lepromatosis, dar, cum există foarte puține genomuri disponibile pentru comparație, mai sunt multe de aflat.

De ce este importantă o astfel de descoperire?

  1. Pentru că ea contrazice teoria conform căreia lepra a fost adusă în Americi de europeni.
  2. Pentru că arată că lepra exista în Americi de mii de ani
  3. Pentru că arată că lepra este o boală mult mai veche și mai răspândită decât se credea

Scopul cercetării lui Kirsten Bos este să înțeleagă exact de unde a apărut boala și cum s-a răspândit în lume.

„Până acum, dovezile indică o origine americană, dar vom avea nevoie de mai multe genomuri din alte epoci și contexte pentru a fi siguri”, a spus aceasta.

Recent, patogenul a fost descoperit și la populații de veverițe din Marea Britanie și Irlanda, însă în Americi, acesta nu a fost identificat decât la om.

Cu atât de puține date disponibile, originea sa rămâne, încă, un mister.