Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1224. Rușii susțin că au ocupat întreaga regiune Luhansk / UE încheie un nou acord comercial cu Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 1224. Rușii susțin că au ocupat întreaga regiune Luhansk / UE încheie un nou acord comercial cu Ucraina

Rușii susțin că au ocupat întreaga regiune Luhansk, anexată ilegal în 2022.
Războiul din Ucraina, ziua 1224. Rușii susțin că au ocupat întreaga regiune Luhansk / UE încheie un nou acord comercial cu Ucraina
Sursa foto: Mediafax foto/Hepta

Rusia vrea să vândă 49% din centrala nucleară de 25 miliarde de dolari, pe care o construiește în Turcia

Compania de stat rusă Rosatom negociază vânzarea a 49% din centrala nucleară Akkuyu, un proiect de 25 de miliarde de dolari pe care Rusia îl construiește în Turcia, păstrând controlul majoritar al acestuia.

Rusia se află în discuții pentru vânzarea unei participații de 49% din centrala nucleară Akkuyu, un proiect major de 25 de miliarde de dolari, aflat în construcție în sudul Turciei. Anton Dedusenko, președintele consiliului de administrație al subsidiarei companiei ruse Rosatom, responsabilă cu construcția centralei, a declarat că se poartă negocieri cu investitori turci și internaționali, iar interesul pentru proiect a crescut pe măsură ce prima unitate a centralei se apropie de finalizare, potrivit Bloomberg.

Ucraina ratifică acordul pentru lansarea Tribunalului Special privind agresiunea Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat marţi semnarea documentelor de ratificare pentru înfiinţarea Tribunalului Special pentru Crima de Agresiune împotriva Ucrainei, în urma acordului încheiat cu Consiliul Europei, informează The Kyiv Independent.

După ce Trump a retras sprijinul, legislatorii americani fac presiuni pentru luarea de măsuri împotriva răpirilor de copii ucraineni de către Rusia

Rezoluția condamnă răpirile și solicită repatrierea copiilor chiar înainte de finalizarea unui eventual acord de pace.

Un grup bipartid de parlamentari americani a prezentat în Congres o rezoluție prin care solicită returnarea copiilor ucraineni răpiți de Rusia, potrivit unui comunicat de presă publicat pe 30 iunie.

Kievul estimează că Rusia a răpit sau a strămutat cu forța cel puțin 19.500 de copii ucraineni de la izbucnirea invaziei pe scară largă din 2022 și i-a deportat în Rusia, Belarus sau teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Kremlinul neagă acuzațiile SUA că Rusia trage de timp în negocierile de pace din Ucraina

Kremlinul a negat marți acuzațiile trimisului special al președintelui american Donald Trump pentru Ucraina, potrivit cărora Rusia ar trage de timp în negocierile de pace, adăugând că Moscova a respectat toate acordurile încheiate până în prezent în cadrul negocierilor.

Trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat luni că „Rusia nu poate continua să tragă de timp în timp ce bombardează ținte civile în Ucraina”.

Ucraina prezintă imagini cu drona Bober distrugând sistemele de apărare aeriană rusești și avioane de vânătoare în Crimeea

Imaginile arată utilizarea în luptă a dronelor UJ-26, cunoscute sub numele de Bobers (Castori), care vizează sisteme militare rusești de mare valoare.

Șeful armatei ucrainene interzice taberele de corturi pentru trupele aflate în instrucție după atacurile rusești

„Ordinul meu categoric este să asigur și să sporesc siguranța membrilor serviciului militar în centrele și poligoanele de instrucție”, a declarat comandantul suprem Oleksandr Syrskyi.

4 morți și 15 răniți în urma atacurilor rusești asupra Ucrainei din ultima zi

Rusia a lansat 47 de drone de atac de tip Shahed și momeli împotriva Ucrainei în timpul nopții, a raportat Forțele Aeriene. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 drone, în timp ce 33 au fost interceptate prin război electronic sau au dispărut de pe radare, potrivit declarației.

Situri militare și industriale rusești ar fi fost ținta atacurilor ucrainene asupra orașelor ocupate Donețk și Luhansk

Un centru logistic rus din regiunea ocupată Luhansk a luat foc în urma unui atac cu drone care ar fi avut loc în noaptea de 1 iulie.

Ucraina dezvoltă noi muniții anti-drone pentru a contracara atacurile aeriene rusești

Producătorul Brave1 a codificat deja noile cartușe în conformitate cu standardele NATO. Obiectivul este de a furniza fiecărui soldat de infanterie un încărcător cu muniție specializată, care să fie utilizată în cazul amenințărilor aeriene.

Statul Major General: Rusia a pierdut 1.020.980 de soldați în Ucraina din 24 februarie 2022

Numărul include 970 de victime suferite de forțele ruse doar în ultima zi.

Zelenski și ministrul german de externe au discutat despre furnizarea sistemelor de apărare aeriană IRIS-T, producția comună de arme și întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei

Președintele Volodimir Zelenski și ministrul german de externe Johann Wadephul s-au întâlnit la Kiev pe 30 iunie, unde cei doi lideri au discutat despre furnizarea de către Germania a unor sisteme suplimentare de apărare aeriană IRIS-T, producția comună de arme și întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei, a declarat Zelenski.

Analiza ONU constată că Rusia este responsabilă pentru explozia din închisoarea Olenivka din 2022

În această explozie din 2022 au murit prizonieri de război ucraineni, afirmă ombudsmanul. „O analiză internă a ONU a arătat că Federația Rusă a planificat și a executat atacul”, a declarat ombudsmanul Dmytro Lubinets.

UE încheie un nou acord comercial cu Ucraina, detaliile cheie fiind încă în curs de negociere

Noul acord înlocuiește măsurile comerciale autonome care permiteau exporturilor agroalimentare ucrainene să intre în UE fără taxe vamale începând din 2022.

Centrul logistic rus din regiunea ocupată Luhansk arde în urma unui atac cu drone și a unor explozii

Un centru logistic rus din regiunea ocupată Luhansk a luat foc în urma unui atac cu drone care a avut loc în noaptea de 1 iulie.

Rușii susțin că au ocupat întreaga regiune Luhansk, anexată în 2022

Rușii susțin că au ocupat întreaga regiune Luhansk, anexată ilegal în 2022. Dacă informația va fi confirmată, va fi prima din cele patru regiuni ucrainene, revendicate de Rusia, care este ocupată de militarii ruși.

Planul ascuns al lui Putin din spatele ofensivei spre Odesa

Președintele rus Vladimir Putin are ca obiectiv principal cucerirea orașului Odesa, port esențial la Marea Neagră, pentru a izola Ucraina de accesul maritim, relatează Financial Times, citând un oficial de rang înalt sub protecția anonimatului.

Potrivit acestuia, liderul de la Kremlin consideră Odesa un „oraș istoric rusesc” și dorește ocuparea acestuia în cadrul unei strategii mai ample.