Ministerul de Externe al Germaniei l-a convocat marți pe ambasadorul Chinei la Berlin, Deng Hongbo, în urma unui incident grav în care o aeronavă militară germană a fost vizată cu un fascicul laser de către armata chineză. Aeronava se afla în cadrul misiunii navale a Uniunii Europene, ASPIDES, o operațiune ce urmărește protejarea navigației comerciale în zonele maritime strategice precum Marea Roșie, Oceanul Indian și Golful Aden, potrivit Reuters.
Autoritățile germane au precizat că incidentul a avut loc în apropierea coastelor Yemenului, într-o regiune marcată de conflicte și de atacuri asupra navelor comerciale. Ministerul german de Externe a transmis pe platforma X că „punerea în pericol a personalului german și perturbarea operațiunii este complet inacceptabilă.” Expunerea aeronavei la fasciculul laser ar fi putut afecta temporar vederea echipajului sau echipamentele de la bord. Deși nu au fost raportate victime, gestul este interpretat ca o acțiune deliberată de intimidare sau perturbare.
Comisia Europeană nu a emis încă un comentariu oficial, dar analizează dacă va fi necesară o reacție comună la nivelul Uniunii. Ministerul chinez de Externe și ambasada Chinei la Berlin nu au răspuns solicitărilor de clarificare trimise de presa internațională. Reacția Berlinului vine însă într-un climat politic tensionat, în care preocupările privind influența Chinei asupra tehnologiilor critice și infrastructurii de securitate din Europa sunt tot mai pronunțate.
Misiunea ASPIDES are ca scop protejarea navelor civile europene în zonele afectate de atacurile grupării Houthi din Yemen, în special în Marea Roșie și regiunea Golfului Aden. În cadrul acestei operațiuni, mai multe state membre, inclusiv Germania, Franța și Italia, contribuie cu forțe navale și aeriene pentru a asigura libertatea de navigație.
În 2018, mai multe aeronave americane au fost vizate cu lasere în apropierea bazei militare chineze din Djibouti, ceea ce a dus la rănirea ușoară a unor piloți și la proteste diplomatice din partea Washingtonului.
Pe fundalul acestei noi acțiuni controversate, oficialii europeni analizează dacă va fi necesară o reacție comună la nivelul Uniunii. Berlinul a transmis un mesaj clar prin această convocare diplomatică: comportamentul Chinei este văzut ca o amenințare directă la adresa siguranței personalului european și a misiunilor internaționale de securitate maritimă.