Prima pagină » Știrile zilei » Topirea ghețarilor și a calotelor glaciare ar putea declanșa o serie de erupții vulcanice – studiu

Topirea ghețarilor și a calotelor glaciare ar putea declanșa o serie de erupții vulcanice – studiu

Topirea ghețarilor și a calotelor glaciare din cauza crizei climatice ar putea declanșa o serie de erupții vulcanice explozive, sugerează un studiu.
Topirea ghețarilor și a calotelor glaciare ar putea declanșa o serie de erupții vulcanice - studiu
Mihaela Ionita
08 iul. 2025, 14:45, Social

Pierderea gheții eliberează presiunea asupra camerelor magmatice subterane și face erupțiile mai probabile. Acest proces a fost observat în Islanda, o insulă neobișnuită situată la limita unei plăci tectonice oceanice.

Dar cercetările din Chile sunt printre primele studii care arată o creștere a vulcanismului pe un continent în trecut, după sfârșitul ultimei ere glaciare, potrivit The Guardian.

Cel mai mare risc de reapariție a erupțiilor vulcanice

Încălzirea globală cauzată de arderea combustibililor fosili topeste acum calotele glaciare și ghețarii din întreaga lume.

Cel mai mare risc de reapariție a erupțiilor vulcanice este în vestul Antarcticii, au spus cercetătorii, unde cel puțin 100 de vulcani se află sub gheața groasă. Este foarte probabil ca această gheață să se topească în următoarele decenii și secole, pe măsură ce lumea se încălzește.

Erupțiile vulcanice pot răci temporar planeta prin aruncarea în atmosferă a particulelor care reflectă lumina soarelui. Cu toate acestea, erupțiile susținute ar pompa în atmosferă cantități semnificative de gaze cu efect de seră, inclusiv dioxid de carbon și metan. Acest lucru ar încălzi și mai mult planeta și ar putea crea un cerc vicios, în care creșterea temperaturilor ar topi gheața, ceea ce ar duce la noi erupții și la o încălzire globală și mai mare.

Pablo Moreno-Yaeger, de la Universitatea Wisconsin-Madison, SUA, care a condus cercetarea, a declarat: „Pe măsură ce ghețarii se retrag din cauza schimbărilor climatice, descoperirile noastre sugerează că acești vulcani vor continua să erupă mai frecvent și mai exploziv”.

Detaliile studiului

Cercetarea, care a fost prezentată la conferința de geochimie Goldschmidt din Praga și se află în etapa finală de revizuire de către o revistă academică, a implicat camparea la altitudine mare în Anzi, printre vulcani activi și inactivi.

Cercetările detaliate asupra unui vulcan, numit Mocho-Choshuenco, au utilizat datarea radioizotopică pentru a estima vârsta rocilor vulcanice produse înainte, în timpul și după ultima eră glaciară, când calota glaciară din Patagonia, cu o grosime de 1.500 de metri, acoperea zona. Analiza mineralelor din roci a revelat, de asemenea, adâncimea și temperatura la care s-au format rocile.

Aceste date au arătat că stratul gros de gheață a suprimat volumul erupțiilor între 26.000 și 18.000 de ani în urmă, permițând acumularea unui rezervor mare de magmă la 10-15 km sub suprafață.

După topirea gheții, în urmă cu aproximativ 13.000 de ani, presiunea asupra camerei magmatice a fost eliberată, gazele din roca lichidă sau topită s-au expandat și au urmat erupții explozive.

„Am descoperit că, după deglaciație, vulcanul începe să erupă mult mai mult și își schimbă și compoziția”, a spus Moreno-Yaeger. Compoziția s-a schimbat pe măsură ce magma a topit rocile crustale, în timp ce erupțiile au fost suprimate. Acest lucru a făcut ca roca topită să devină mai vâscoasă și mai explozivă la erupție.

Regiuni cu risc crescut

„Studiul nostru sugerează că acest fenomen nu se limitează la Islanda, unde s-a observat o creștere a activității vulcanice, ci ar putea apărea și în Antarctica”, a spus el. „Alte regiuni continentale, precum părți din America de Nord, Noua Zeelandă și Rusia, necesită acum o atenție științifică mai mare”.

Cercetări anterioare au arătat că activitatea vulcanică a crescut la nivel global de două până la șase ori după ultima eră glaciară, dar studiul chilian a fost unul dintre primele care a arătat cum s-a întâmplat acest lucru. Un fenomen similar a fost raportat prin analiza rocilor din estul Californiei în 2004.

O analiză recentă efectuată de oamenii de știință a constatat că au existat relativ puține studii privind modul în care criza climatică a afectat activitatea vulcanică.

Aceștia au afirmat că sunt „extrem de importante” mai multe cercetări pentru a fi mai bine pregătiți pentru daunele cauzate de erupțiile vulcanice oamenilor și mijloacelor lor de trai, precum și pentru posibile bucle de feedback climă-vulcan care ar putea amplifica criza climatică. De exemplu, se preconizează că precipitațiile mai extreme vor crește și erupțiile explozive violente.