Prima pagină » Ştiinţă-Sănătate » Raport ONU: 14 milioane de copii nu au primit niciun vaccin în 2024

Raport ONU: 14 milioane de copii nu au primit niciun vaccin în 2024

Peste 14 milioane de copii nu au primit niciun vaccin anul trecut, un număr similar cu cel din anul precedent, potrivit oficialilor ONU. Nouă țări au înregistrat mai mult de jumătate dintre acești copii nevaccinați, arată datele publicate marți de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.
Raport ONU: 14 milioane de copii nu au primit niciun vaccin în 2024
Petre Apostol
15 iul. 2025, 06:48, Social

Potrivit raportului anual privind acoperirea globală cu vaccinuri, aproximativ 89% dintre copiii sub un an au primit prima doză de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și tusei convulsive (DTP) în 2024, un procent neschimbat față de anul precedent, conform AP. 85% dintre copii au completat schema cu trei doze, în ușoară creștere față de 84% în 2023.

OMS avertizează că situația se poate agrava în 2025, în contextul reducerii masive a sprijinului internațional. În ianuarie, președintele SUA, Donald Trump, a retras Statele Unite din OMS și a suspendat aproape complet ajutorul umanitar. Ulterior, secretarul american al sănătății, Robert F. Kennedy Jr., a anunțat retragerea finanțării pentru alianța Gavi, cel mai important parteneriat global pentru vaccinuri.

„Tăierile drastice de fonduri, alături de dezinformarea privind siguranța vaccinurilor, amenință să distrugă progresele obținute în ultimele decenii”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Conform raportului, accesul la vaccinuri rămâne profund inegal la nivel global

Nouă țări concentrează peste jumătate dintre copiii complet nevaccinați: Nigeria, India, Sudan, Congo, Etiopia, Indonezia, Yemen, Afganistan și Angola. Sudanul a înregistrat cea mai scăzută acoperire vaccinală împotriva DTP.

La vaccinul împotriva rujeolei, acoperirea a crescut ușor, 76% dintre copii primind ambele doze. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că este nevoie de o acoperire de 95% pentru a preveni focarele de rujeolă, o boală extrem de contagioasă. În 2024, 60 de țări au raportat epidemii majore de rujeolă, inclusiv SUA, unde s-a înregistrat cel mai mare focar din ultimele trei decenii, și Europa, cu 125.000 de cazuri — dublu față de anul precedent.

În Marea Britanie, autoritățile au confirmat săptămâna trecută decesul unui copil din cauza rujeolei la un spital din Liverpool. Doar 84% dintre copiii britanici sunt vaccinați împotriva rujeolei, în ciuda campaniilor de conștientizare desfășurate în ultimii ani.

„Este extrem de îngrijorător, dar deloc surprinzător, că vedem focare repetate de rujeolă”, a spus prof. Helen Bradford, specialist în sănătatea copilului la University College London. „Singura cale de a opri rujeola este vaccinarea. Nu este niciodată prea târziu să te vaccinezi — nici măcar ca adult”.