Aproximativ 10.100 deţinuţi sunt „potenţial eligibili” pentru măsuri alternative la închisoare, cum ar fi arestul la domiciliu sau probaţiunea, a declarat ministerul într-un comunicat.
Opţiunea s-ar aplica persoanelor ale căror condamnări sunt definitive şi nu mai pot fi atacate cu apel, care au mai puţin de 2 ani de pedeapsă rămase de executat şi care nu au comis abateri disciplinare grave în ultimele 12 luni.
Ministerul a adăugat că persoanele care execută pedepse pentru infracţiuni grave precum terorismul, crima organizată, violul, traficul de migranţi şi răpirea vor fi excluse de la eliberare.
Conform bazei de date World Prison Brief, Italia are unul dintre cele mai grave recorduri de supraaglomerare a închisorilor din Europa, cu un nivel de ocupare de aproximativ 122%.Orice nivel peste 100% indică faptul că închisorile sunt ocupate peste capacitatea lor maximă. Doar Cipru, Franţa şi Turcia au scoruri mai mari în Europa, conform bazei de date.
Situaţia dificilă a deţinuţilor a atras atenţia în Italia în urma unei creşteri a sinuciderilor şi a plângerilor privind temperaturile ridicate de vară în centrele de detenţie care nu sunt climatizate.