Prima pagină » Știri externe » Hamas neagă că ar accepta în anumite condiţii o propunere a UE pentru un armistiţiu

Hamas neagă că ar accepta în anumite condiţii o propunere a UE pentru un armistiţiu

Hamas a dezminţit joi că ar accepta în anumite condiţii propunerile formulate de Uniunea Europeană în vederea unui armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza, atribuind unui "fals comunicat" declaraţiile în acest sens ale unuia dintre purtătorii săi de cuvânt.
Hamas neagă că ar accepta în anumite condiţii o propunere a UE pentru un armistiţiu
01 ian. 2009, 19:18, Știri externe

"Este un fals comunicat lipsit de orice adevăr. Acesta a fost propagat de părţi ostile pentru a genera îndoieli asupra poziţiei Hamas", a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste, Fawzi Barhoum.

"Nu am făcut nici o declaraţie pe această temă", a adăugat el.

În comunicatul respectiv, difuzat de site-ul de Internet al Hamas, Barhoum afirma: mişcarea "acceptă această iniţiativă cu condiţia ca agresiunea (israeliană) să înceteze, ca blocada să fie ridicată, toate punctele de trecere să fie deschise şi să obţinem garanţii internaţionale că ocupantul nu va reîncepe acest război terorist".

"Acordul de armistiţiu trebie să constituie un acord global care să includă un armistiţiu, ridicarea blocadei şi repunerea în funcţiune a tuturor punctelor de trecere", adăuga Barhoum, potrivit acestui comunicat.

Miniştrii de Externe ai celor 27 de state UE, sau reprezentanţii lor, au făcut apel, într-un text difuzat în urma unei reuniuni la Paris, la un "armistiţiu imediat şi permanent" care să permită o "acţiune umanitară imediată" pentru populaţia din Fâşia Gaza, precum şi redeschiderea punctelor de trecere din acest teritoriu spre Egipt şi Israel.

O încetare a luptelor "trebuie să permită deschiderea perenă şi normală a tuturor punctelor de trecere" spre Fâşia Gaza, subliniază declaraţia, exprimând disponibilitatea UE de a facilita acest obiectiv.

Uniunea Europeană s-a declarat dispusă să trimită la Rafah misiunea sa de observatori pentru a permite redeschiderea acestei frontiere, în legătură cu Egiptul, Autoritatea Palestiniană şi Israelul.