#vreaupreşedinte | Ghidul alegătorului din ţară. Procedura de vot la prezidenţiale: cine poate vota, actele necesare şi ordinea candidaţilor pe buletin

Cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, agenţia MEDIAFAX vă prezintă un scurt ghid al alegătorului din ţară. Ghidul cuprinde regulile din secţiile de vot, procedura de votare, precum şi situaţiile speciale care pot apărea în secţia de votare.

1147 afișări
Imaginea articolului #vreaupreşedinte | Ghidul alegătorului din ţară. Procedura de vot la prezidenţiale: cine poate vota, actele necesare şi ordinea candidaţilor pe buletin

#vreaupreşedinte. Ghidul alegătorului din ţară. Procedura de vot la prezidenţiale: cine poate vota, actele necesare şi ordinea candidaţilor pe buletin

Cu o zi înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, agenţia MEDIAFAX vă prezintă un scurt ghid al alegătorului din ţară. Ghidul cuprinde regulile din secţiile de vot, procedura de votare, precum şi situaţiile speciale care pot apărea în secţia de votare.

Peste 100.000 de români au votat în strănătate, până sâmbătă la ora 06.00. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, din cei 103.814 de votanţi, 25.189 au fost pe listă de corespondenţă, iar 78.625 pe liste suplimentare.

În România, procedura de votare în cazul alegerilor prezindeţiale este stabilită de Legea 370/2004 care reglementează modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru preşedintele României, republicată în 2011.

Cine poate vota

Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.

Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă.

Actele necesare pentru vot

Alegătorul poate prezenta la secţia de votare cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie precum şi carnetul de serviciu militar.

Procedura de vot

În ziua votului, alegătorii îşi prezintă actele de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), conform hotărârii Autorităţii Electorale Permanente.

Citeşte continuarea pe platforma VREAU PREŞEDINTE

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici