A rămas cu bunica moartă în casă, suspectă de COVID-19, din cauza autorităţilor indiferente. Află povestea Cristei Bilciu

  • Crista Bilciu a rămas în casă cu bunica decedată
  • Femeia, părinţii ei şi bunica s-au autoizolat cu simptome de COVID-19
  • DSP a refuzat să le facă testul şi le-a cerut să mearga la privat
  • Ieri bunica a fost consultată de un ambulanţier care a refuzat să o ducă la spital
  • Cadrul medical a spus ca femeia se simte rău din cauza vârstei
  • Bătrâna de 90 de ani a murit noaptea
227 afișări
Imaginea articolului A rămas cu bunica moartă în casă, suspectă de COVID-19, din cauza autorităţilor indiferente. Află povestea Cristei Bilciu

Sursă foto: facebook Crista Bilciu

Lacunele din legi şi indiferenţa autorităţilor depăşite de situaţia COVID-19 o obligă pe Crista Bilciu, regizor, să stea cu bunica fără viaţă în casă. Femeia împreună cu părinţii ei şi cu bunica s-au autoizolat după ce au făcut febră, au rămas fără gust şi miros sau au simţit greaţă. Medicul de familie le-a spus că, după simptome, e posibil să aibă SARS-CoV-2. Crista a sunat la DSP, dar angajaţii au refuzat să meargă la domiciuliu să îi testeze pe cei 4, pe motiv că nu sunt contacţii unei persoane cu test deja pozitiv. Angajaţii DSP i-au îndrumat să îşi facă testul la privat.

Crista Bilciu: Noi nu avem unde să mergem să ne testăm, nicăieri, pentru că ai mei aveau febră, frisoane, în niciun caz nu puteam să mergem undeva şi să stăm pe holuri să aşteptăm. N-am ce să fac dacă asta e procedura lor, că nu testează, ei n-au greşit cu nimic până la urmă.  Ar trebui autorităţile să decidă ca în cazul în care sunt persoane cu asemena risc, bunica de 90 de ani, cu AVC şi cardiacă. Când aud că şi-au pierdut mirosul ar trebui clar să îi testeze mai ales că au pensii de 1.000 de lei. Mi se pare revoltător, suntem în pandemie, cum să îmi ceri să îţi spun că am fost contact cu cineva, ce mai contează? Poţi să iei de oriunde. Medicul de familie zice că dacă îţi pierzi respiraţia suni la 112, atât.

Ieri, bătrâna era letargică şi refuza să mănânce. Crista a sunat la 112, iar un cadru medical s-a dus şi le-a spus rudelor ca e aşa din cauza vârstei şi a refuzat să o ducă la spital.

Crista Bilciu: Se ridica foarte rar, era foarte schimbată, nu voia să mănânce, că are gust amar în gură şi nu mai simte mâncarea. Am sunat la 112, a venit un domn. Zice nu are AVC, nu e de la COVID, cred că e de la vârstă, aşa e ea şi daţi-i nişte vitamine. Am zis, nu o luati? Nu. De ce să o luăm, poate mai ia boli de pe aici. Şi a murit noaptea asta. Noi aşteptăm să vină pompele funebre să o ia. Bunica o să fie înmormântată fără prezenţa noastră, de vreme ce noi suntem bolnavi.

Directorul DSP Mureş susţine că angajaţii au greşit că nu a îndrumat spre 112 pacienta. DSP testează doar contacţii simptomatici sau în focare.

R: DSP poate refuza testarea?
Iuliu Moldovan, Director DSP Mureş: DSP-ul testează conform metodologiei, cotacţii cazurilor confirmate.
R: Şi dacă cineva nu are bani să meargă la privat?
Iuliu Moldovan, Director DSP Mureş: dacă e simptomatic poţi să apelezi 112 şi să mergi la urgenţă.

Crista face apel către autorităţi să elimine birocraţia şi să testeze imediat persoanele aflate în zona de risc, care solicită ajutor, nu să le pună pe drumuri sau să le condiţioneze viaţa cu banii. Medicii de la ambulanţă au constatat decesul şi, pentru că nu există urme de moarte suspectă, procedura nu presupune autopsie, iar testarea pentru COVID-19 nu se face la decedaţi, spun autorităţile. Cei de la pompe funebre vor lua măsuri pentru suspiciunea de COVID-19.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici