AP: O criză nu vine niciodată singură. Măsurile anti coronavirus, o sabie cu două tăişuri: măşti, restricţii de călătorie şi testare în masă

  • Măsurile de precauţie anti-coronavirus cresc direct proporţional cu numărul de cazuri depistate
  • Bilanţul epidemic COVID-19 este tot mai mare, ritmul de răspândire fiind inegal în diferite colţuri ale lumii
  • Lumea a intrat, potrivit OMS, într-o „criză periculoasă”, dar o alta, de această dată economică, pândeşte după colţ
3636 afișări
Imaginea articolului AP: O criză nu vine niciodată singură. Măsurile anti coronavirus, o sabie cu două tăişuri: măşti, restricţii de călătorie şi testare în masă

Sursa FOTO: Profimedia

AP: Ameninţarea COVID-19 ia amploare în lume

Indonezia e la un pas de a depăşi pragul de 50.000 de cazuri de coronavirus confirmate, în timp ce în Melbourne, angajaţii din sănătate plănuiesc să meargă uşa în uşă pentru a testa peste 100.000 de rezidenţi ai zonelor roşii.

De asemenea, în capitala indiană New Delhi, care a raportat peste 70.000 de cazuri, autorităţile au declarat că vor testa în masă, luând la pas străzile oraşului. Spitalele sunt deja copleşite de numărul pacienţilor, iar militarii oferă îngrijiri în cadrul unor secţii medicale improvizate, în vagoane de tren.

India a raportat joi un număr record de 16.922 cazuri de coronavirus, ducând totalul naţional la 473.105 de îmbolnăviri. Numărul deceselor este, la rândul său, ridicat, în jurul a 15.000 de morţi. Şi acestea sunt cifre oficiale. La fel ca în alte ţări, se crede că datele reale pot fi cu mult mai mari, luând în considerare populaţia care nu a fost testată încă.

CITEŞTE AICI: Adevărata rată a mortalităţii în 10 ţări europene, în urma pandemiei de coronavirus

Nici în China, locul de origine al coronavirusului, situaţia nu s-a domolit complet. După o perioadă în care totul părea sub control, în urma testărilor recente au apărut noi cazuri. De asemenea, locuitorii din Coreea de Sud se confruntă cu noi focare COVID-19, fără ca numărul raportărilor zilnice să ajungă iar la ordinul sutelor.

Între două crize: de sănătate şi economică

Măsurile restrictive adoptate de guvernele lumii pentru a limita riscurile de răspândire a virusului SARS-CoV-2 au provocat o altă criză. Pieţele financiare globale au fost pur şi simplu zguduite de efectele generate în urma combaterii pandemiei, înregistrând un declin abrupt.

Acţiunile asiatice au scăzut joi, după ce indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut peste noapte mai mult de 700 de puncte, cu o scădere de 2,7%, iar indicele bursier S&P 500 a scăzut cu 2,6%.

Măsurile anti coronavirus, o sabie cu două tăişuri?

În timp ce unele guverne au în vedere acţiuni mai agresive împotriva răspândirii virusului, în alte locuri astfel de precauţii sunt nefondate, arată Associated Press.

În Asia şi Europa, unele state au ales să redeschidă graniţele internaţionale, mizând pe obligativitatea purtării măştilor de protecţie. Statele Unite ale Americii se află într-o poziţie dificilă, raportând cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume. Deşi oamenii au obosit să lupte cu boala, măsurile devin tot mai aspre. CITEŞTE AICI: Măsuri fără precedent: Trei state din SUA impun carantină pentru 14 zile celorlalţi americani

Exită peste tot controverse şi dezbateri pe marginea subiectului măsurilor restrictive, privite deseori drept o sabie cu două tăişuri. În timp ce ne protejăm de coronavirus, unii consideră că au prea multe de sacrificat.

Dr. Michael Ryan, şeful de urgenţă al OMS, a declarat că atunci când ţările vor atinge numărul lor maxim de infecţii se bazează în totalitate pe ceea ce fac oamenii.

„Nu există răspunsuri magice. Nu există vrăji", le-a spus Dr. Michael Ryan, şeful de urgenţă al OMS, reporterilor de la Geneva. „Trebuie să acţionăm la toate nivelurile.”

OMS: Lumea a intrat „într-o fază periculoasă”

Săptămâna trecută, OMS avertizase că lumea a intrat ”într-o fază periculoasă”. Specialiştii în Sănătate pun această evoluţie primejdioasă pe seama relaxării restricţiilor. Joi, OMS identificase 150.000 de noi cazuri de coronavirus, un record al infectărilor zilnice de până la acea dată. CITEŞTE AICI MAI MULT

„A durat trei luni până la depăşirea primului milion de cazuri confirmate, însă ultimul milion de cazuri a fost semnalat în numai opt zile”, a subliniat luni directorul OMS.

Până acum, la nivel mondial au fost confirmate peste 9,4 milioane de cazuri de coronavirus şi mai mult de 482.000 de decese, arată Universitatea Johns Hopkins.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici