Aproape 200 de medici au semnat o petiţie prin care ca spitalele să nu mai fie împărţite pe categoriile COVID şi non-COVID

  • Aproape 200 de medici semnează o petiţie prin care cer ca spitalele să nu mai fie împărţite în Covid şi non-Covid.
  • Unii dintre ei lucrează de la începutul epidemiei în spitale Covid şi sunt epuizaţi.
  • Alţii vor ca pacienţii să nu fie plimbaţi între spitale, să fie trataţi în spitalele în care ajung.
701 afișări
Imaginea articolului Aproape 200 de medici au semnat o petiţie prin care ca spitalele să nu mai fie împărţite pe categoriile COVID şi non-COVID

La Câmpulung, de exemplu, erau trataţi în jur de de 1.000 de bolnavi pe lună. Din aprilie, spitalul este suport Covid-19. Medicul Mădălin Iordache, directorul spitalului, îţi spune că există voinţă doar într-un singur sens.

„Rămânem cu Covid şi non-Covid până în pânzele albe, că aşa vrem noi. Atunci când este vorba despre a mări numărul de paturi Covid, nefericită exprimarea, se găseşete bunăvoinţă, se găsesc resurse, se imaginează circuite. Cand vorbim de non-Covid într-un spital Covid e ca şi cum ai arăta tămâia încornoratului.”

La Câmplung nu se schimbă nimic nici pentru bolnavii cronici, care au pierdut principalul spital din zonă, nici pentru pacienţii Covid-19. De luni de zile, spitalul cere echipamente şi medici, ca să se descurce mai bine.

„Trimitem aproape lunar solicitări către DSP, ISU, Ministerul Sănătăţii, prefectură şi mai completaţi dumneavostră, că asta facem zilnic, trimitem şi răspundem la tot felul de întrebări, în care le atragem atenţia că şi luna trecută i-am informat că nu avem anestezişti şi nu avem decât trei ventilatoare şi luna asta îi informăm acelaşi lucru şi nu se întâmplă nimic”, adaugă Mădălin Iordache.

Îţi aminteşti că îţi spuneam că în depozitele Unifarm sunt 200 de ventilatoare? La Câmpulung e nevoie măcar de două bucăţi. Îţi aminteşti de absolvenţii de medicină care au făcut şi ei o petiţie, ca să poată intra la rezidenţiat cu o notă mai mică, dar o notă bună? Nu li s-a răspuns. Mădălin Iordache a cerut medici, rezidenţi, studenţi, nu se găseşte nimic.

„Nu avem decât trei internişti, doi medici de boli infecţioase şi ei trebuie să vadă în jur de 100 de bolnavi, majoritatea confirmaţi cu Covid-19, care se află în trei corpuri ale spitalului. Gândiţi-vă cum aleargă medicul de gardă din corpul central la secţia de boli infecţioase şi eventual şi la psihiatrie, unde e nevoie de el.”

Sunt doar doi anestezişti la Câmpulung. Dacă un pacient trebuie intubat sau ventilat şi nu sunt în spital, vin de acasă. Între timp, guvernanţii te anunţă că situaţia este în dinamică şi nu mai dau cifre clare.

Îţi amintesc, când vine vorba de paturi de ATI pentru COVID-19, DSU ne spunea acum zece zile că sunt 1.482. Ieri, ministrul Nelu Tătaru vorbea de în jur de 1.400. Dinamică negativă.

În teritoriu, dacă nu sunt în marile oraşe, directorii de spitale sunt greu auziţi şi se descurcă, de cele mai multe ori, din sponsorizări. La Câmpulung, de exemplu, reţeaua de oxigen din spital a fost extinsă graţie unor firme private. Dar asta nu rezolvă problemele.

„Cei care deszăpezesc de ani de zile drumurile ţării şi ştim cum le deszăpesc, să se gândească că, în perioada asta, dacă se închide Bărăganul şi ce se mai închide, unele spitale vor rămâne fără oxigen. Dar bănuiesc că asta-i aşa, de perspectivă şi nu s-a gândit nimeni la ea”, comentează medicul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici