Când se termină pandemia în România. Estimarea ministrului Alexandru Rafila, care avertizează că urmează 10 zile dificile

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dă mari speranţe economiei şi spune, marţi seara, că este posibil ca de la sfârşitul lunii martie să revenim la normal.

6537 afișări
Imaginea articolului Când se termină pandemia în România. Estimarea ministrului Alexandru Rafila, care avertizează că urmează 10 zile dificile

Când se termină pandemia în România. Răspunsul ministrului Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, dă mari speranţe economiei şi spune, marţi seara, că este posibil ca de la sfârşitul lunii martie să revenim la normal.

De atunci, s-ar putea să nu mai fie nevoie de prelungirea stării de alertă. Totuşi, ministrul nu exclude posibile noi tulpini în toamnă.

Alexandru Rafila a declarat, marţi, la TVR 1, că este încrezător că România va reveni la normal până la sfârşitul lunii martie.

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârşitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată şi nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viaţa economică şi socială şi trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanţii diverselor industrii : turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toţi îşi doresc predictibilitate, o discuţie sinceră care să facă posibilă repornirea economiei şi cred că spre sfârşitul lunii martie putem avea discuţii foarte serioase, încât oamenii să ştie ce au de făcut în lunile următoare”, a spus ministrul Sănătăţii.

Rafila a atras atenţia că acestea sunt ipoteze de lucru, nu sunt angajamente.

„Nu se poate nimeni angaja. Modul în care evoluează un agent patogen câteodată este imprevizibil şi biologia este o ştiinţă care întotdeauna este surprinzătoare. Asta nu înseamnă că noi nu ne gândim foarte serios la situaţia în care, începând cu această primăvară, putem să revenim la normal din punct de vedere economic şi să avem o discuţie foarte serioasă încât fiecare să ştie ce are de făcut. Aici am discutat şi mi s-a părut extrem de important: toţi reprezentanţii diverselor sectoare economice sunt conştienţi că succesul revenirii la normal depinde de modul în care se vor comporta ei şi, bineînţeles, populaţia”, a mai spus Rafila.

Urmează două săptămâni grele

Întrebat dacă suntem pe platou, Alexandru Rafila a spus că avem în faţă încă 10 zile dificile, dar sistemul medical este pregătit, deşi are limite.

„Avem în faţă încă circa 10 zile dificile. (…) Orice sistem are nişte limite, cel românesc, poate cu atât mai mult, pentru că el nu este uniform distribuit în toată ţara. Sunt situaţii diferite de la judeţ la judeţ, dar atât cât am putut să ne pregătim, ne-am pregătit şi cu resurse terapeutice, şi cu alocarea unui procent de 20 % din paturile de spital şi, lucrul care cred că este tot foarte, foarte important este că acordăm o foarte mare atenţie tuturor pacienţilor. Nu mai facem acea greşeală pe care o consider majoră şi în care, practic, oamenii cu alte patologii au avut interzis în spitale”, a spus ministrul Sănătăţii, la TVR 1.

Întrebat dacă vom ajunge la 70.000 de cazuri zilnice, Rafila a spus că nu crede în acest lucru, însă este convins că vor fi zile, săptămâna viitoare, în care vor fi peste 50.000 de cazuri noi zilnice.

„Personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri înregistrate zilnic, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri în câteva dintre zile, după care se va intra pe un trend crescător. O să vă spun că am urmărit cu foarte mare atenţie informaţiile de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (…). Informaţiile pe care le avem noi este că această creştere continuă, dar cu viteză mai mică, iar reducerea vitezei de creştere este primul semn că ne apropiem de un platou care probabil că va fi înregistrat pe parcursul săptămânii viitoare”, a mai spus Rafila.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici