Cele mai frecvente reacţii adverse, în urma vaccinului anti COVID-19. Tratamentul preventiv nu e recomandat

  • România nu a înregistrat până acum reacţii grave în urma vaccinării contra Covid-19
  • Cele mai frecvente reacţii adverse sunt durerile în zona administrării, cele musculare sau oboseala
  • Nu se recomandă tratament preventiv înainte de vaccinare
13362 afișări
Imaginea articolului Cele mai frecvente reacţii adverse, în urma vaccinului anti COVID-19. Tratamentul preventiv nu e recomandat

Avem mai multe reacţii adverse după rapel pentru că apare răspunsul imun al organismului după prima doză. Chiar şi aşa, colonelul Gheorghiţă spune că nu am înregistrat cazuri grave de reacţii adverse, nici măcar la rapel.

Nu ai de ce să te îngrijorezi. Până în acest moment nu a fost semnalat şocul anafilactic la nicio persoană vaccinată.

„Nu s au inregistrat reacţii adverse ieşite din comun. Practic, ceea ce era cunoscut şi menţionat în RCP a fost validat şi după vaccinarea a zeci de milioane de persoane. (...) Însă aceste parestezii, ca element, din punct de vedere practic, sunt trecatoare şi nu lasă sechele pe termen lung. Evident, creează o stare de anxietate pentru persoana respectivă şi este de la sine înţeles acest lucru”, spune Valeriu Gheorghţă.

Cele mai frecvente reacţii adverse au fost durerile la locul de administrare, obooseala, durerile musculare sau cele articulare. Primul caz grav de reacţie adversă ar putea fi descoperit la asistenta de la Marius Nasta care a decedat după rapel. Gheorghiţă nu crede în această posibilitate şi spune că în curând vom afla şi rezultatul medico-legal în acest caz.

„Referitor la cazul colegei noastre de la Institul Marius Nasta, chiar astăzi am avut discuţii cu reprezentaţii Institutului de Medicină Legală. Se aşteaptă probele toxicologice, moment în care se vor face cunoscute cauzele decesului”, a comentat el situaţia.

Reacţii adverse frecvente:

  • 53% durere la locul de administrare,stare de oboseala şi frisoane
  • 33%  dureri musculare sau articulare
  • 12% greaţă, vărsături sau diaree
  •  5% reacţii cutanate
  • 4% reactii alergice 
  •  1,2% insomnie

A fost folosit apipenul ca medicament preventiv, dar nu e indicat sa iei tratament pentru a preveni reacţiile adverse. Reacţiile uşoare şi moderate ale organismului sunt normale şi trebuie să eviţi  tratamentul medicamentos care nu este necesar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici