Cele mai mari temeri legate de coronavirus sunt infirmate de experţi. Poţi lua virusul de pe haine sau încălţăminte?

  • Specialiştii consultaţi de New York Times spun că sunt şanse extrem de mici să contractezi virusul de pe haine sau încălţăminte
  • După fiecare ieşire din casă, e suficient să ne spălăm pe mâini, consideră experţii
  • Riscul de infectare de la un colet e extrem de redus, deoarce Covid-19 supravieţuieşte puţin pe carton
6440 afișări
Imaginea articolului Cele mai mari temeri legate de coronavirus sunt infirmate de experţi. Poţi lua virusul de pe haine sau încălţăminte?

Sursă foto: Profimedia

New York Times şi-a încurajat cititorii să pună întrebări despre coronavirus, pentru a primi răspuns din partea experţilor. Aşa a apărut o temă comună – cea mai mare teamă, care e probabil şi a ta, e legată de prezenţa virusului pe haine, încălţăminte sau colete. Opiniile specialiştilor o să te liniştească, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la precauţie atunci când ieşi din casă pentru a merge la cumpărături, de exemplu.

Experţii consultaţi de New York Times spun că nu e nevoie să îţi schimbi hainele ori să faci duş atunci când revii acasă. Dar trebuie neapărat să te speli pe mâini, întotdeauna. Poţi contracta Covid-19 de la o persoană infectată care tuşeşte ori strănută, dar majoritatea picăturilor vor cădea pe pământ. Asta în cazul în care persoana respectivă nu strănută pe tine – atunci clar trebuie să mergi acasă şi să faci un duş. Altfel, simpla mişcare a corpului împinge aerul şi particulele virale departe de hainele tale – e o regulă simplă a fizicii.

La întrebarea “Cât rezistă coronavirusul pe suprafeţe?”, avem un răspuns dat de un studiu publicat luna trecută – în condiţii ideale, până la trei zile pe metal şi plastic şi cel mult 24 de ore pe carton. Explicaţia e simplă – cartonul are proprietaţi absorbante, iar virusul moare mult mai repede. De aceea e doar o posibilitate pur teoretică de a te infecta din cauza unui colet pe care îl atingi. Fii, totuşi, prudent şi spală-te pe mâini, iar dacă vrei să fii 100% sigur, nu atinge cu mâinile goale coletul respectiv timp de 24 de ore.

Ieşitul in casă e sigur, mai ales că virusul rezistă mai mult în spaţii închise. Tot ce trebuie să faci e să păstrezi distanţa faţă de alţi oameni. Sunt puţine şanse să contractezi coronavirusul de pe încălţăminte, dar dacă poţi, spal-o, pentru că aşa elimini mai multe riscuri şi bacterii, mai ales dacă ai un copil care merge de-a buşilea sau se joacă pe podea.

Sursă foto: Profimedia
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici