Cinci afecţiuni ale pielii, asociate cu noul coronavirus. Avertismentul emis de cercetători

  • Potrivit unui nou studiu, cinci afecţiuni ale pielii ar putea cauza Covid-19
  • Cercetătorii au emis avertismente împotriva autodiagnosticării
  • În unele cazuri, este greu de spus dacă afecţiunile pielii au fost cauzate de coronavirus sau de alte complicaţii
9413 afișări
Imaginea articolului Cinci afecţiuni ale pielii, asociate cu noul coronavirus. Avertismentul emis de cercetători

Sursa FOTO: Hepta

Cercetările au fost efectuate pe 375 de pacienţi din Spania, în efortul de a construi o imagine a modului în care boala s-ar putea manifesta asupra pielii. Doctorii Academiei Spaniole de Dermatologie au fost solicitaţi să identifice cauza erupţiilor cutanate inexplicabile apărute în ultima săptămână la pacienţii confirmaţi cu Covid-19.

Autorii studiului, publicat în Jurnalul Britanic de Dermatologie, au avertizat că, în unele cazuri, a fost greu de spus dacă afecţiunile pielii au fost direct cauzate de coronavirus sau dacă au indicat complicaţii. De asemenea, au îndemnat publicul să nu încerce autodiagnosticarea Covid-19 pe baza simptomelor pielii. Erupţiile şi leziunile sunt frecvente şi greu de diferenţiat fără expertiză medicală.

Degerături
Conform studiului, 19% din cazuri au raportat simptome asemănătoare degerăturilor. Aceste leziuni aflate sub piele sub forma unor umflături afectează măinile şi picioarele. Apar în cazul pacienţilor tineri, durează în medie 12 zile şi sunt asociate cu formele uşoare de Covid-19.

Erupţii cutanate
Experţii au identificat erupţiile cutanate în 9% din cazuri. Apar sub forma unor umflături care produc mâncărimi, la început, apoi se extind pe tot corpul, sunt umplute cu sânge şi pot afecta membrele oamenilor.
Au fost depistate în cazul pacienţilor adulţi de vârstă mijlocie asociaţi cu etapa intermediară a bolii. Durata medie de apariţie este de 10 zile.

Pustule
Au fost identificate în 19% dintre subiecţi, produc mâncărime şi se extind pe tot corpul. Apariţia durează în medie 6 zile.

Iritaţii
Au fost identificate în 47% dintre cazuri. Au fost descrise drept denivelări mici, plate şi ridicate. Sunt grupate în jurul foliculelor de păr şi au mărimi diferite. Studiul a spus că aspectul a fost similar cu pityriasis rosea, o afecţiune comună a pielii. Durează în medie 8 zile. Apar simultan cu alte simptome asociate formelor severe de coronavirus. Mâncărimea este comună în acest caz. Cu toate acestea, specialiştii afirmă că astfel de leziuni sunt frecvente şi nu se poate face o diagnosticare sigură pentru Covid-19.

Necroza
Dermatologii au descoperit că 6% din cazuri sufereau necroze. Această afecţiune este descrisă ca moartea prematură a ţesutului pielii. Apare când circulaţia sângelui este afectată de blocarea sau îngustarea arterelor care astfel limitează fluxul de sânge către anumite zone din corp. Necroza apare în cazul pacienţilor vârstnici care poartă forme severe ale bolii, cel mai vulnerabil grup în faţa Covid-19.
Leziunile necrotice sunt relativ rare.

Autorii afirmă că este dificil să asociezi în mod  direct afecţiunile pielii cu noul coronavirus, deoarece nu poţi cuantifica efectele produse ca fiind direct răspunzătoare de producerea Covid-19 sau sunt doar alte complicaţii asociate bolilor de piele, relatează Sky News.


Sursa foto: profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici