Coronavirus: 5 scenarii pentru ieşirea din criză: de la cel mai optimist la cel mai negativ

Antoine Flahault, profesor de sănătate publică la Universitatea din Geneva, oferă scenariile pentru iesirea din criză. Potrivit acestuia, acest lucru va depinde de „nivelul imunităţii populaţiei”, relatează Le Journal du Dimanche.

8565 afișări
Imaginea articolului Coronavirus: 5 scenarii pentru ieşirea din criză: de la cel mai optimist la cel mai negativ

Coronavirus: 5 scenarii pentru ieşirea din criză: de la cel mai optimist la cel mai negativ


"Atât de mulţi oameni sunt izolaţi in atate de multe ţări, este de neconceput. Ieşirea din izolare este aşadar o necunoscută majoră. Înainte sa facem scenarii de ieşire din această distanţare socială de masă, de tip chinez, trebuie să avem răspunsul la două întrebări: 1.Va pune vara o frână coronavirusului? şi 2. Care este imunitatea populaţiei?, relatează profesorul în Le Journal du Dimanche.

Cele 5 scenarii explicate de profesorul Antoine Flahault:

Într-un prim scenariu, primăvara şi vara încetinesc răspândirea coronavirusului, dar testele indică un procent mic de persoane care l-au contractat în această iarnă. În acest caz, acest lucru ne va ajuta să ridicam cel puţin parţial izolarea. Dar riscul de reapariţie a epidemiei în toamnă va rămâne mare şi va fi recomandat să folosim răgazul din vară pentru a ne pregati mai bine de aceasta dată.

Al doilea scenariu: aceeaşi ipoteză a frânării virusului de catre vară, dar rezultatele testelor indică un procent ridicat de imunitate dobândită, mai mult de 50% din populaţie. Ar fi o uşurare generală, putem iesi rapid din izolare şi putem sărbători libertatea deoarece viitorul va fi paşnic şi această criză o vom lăsa în spatele nostru.

Al treilea scenariu: nu există nici o frâna sezonieră, dar testele indică faptul că mai mult de jumătate din populaţie s-a întâlnit cu coronavirusul. Sfârşitul epidemiei ar fi de asemenea aproape şi ne va permite să ne bucurăm de vară fără să ne îngrijoreze ziua de mâine.

Cel de-al patrulea scenariu nu este cel mai optimist: virusul nu este sensibil la vară, iar rezultatul testelor arată că imunitatea rămâne scăzută în populaţie, sub 5% sau 10%. Aceasta ar însemna că nu am terminat cu această pandemie şi că aceasta ar putea continua în timpul toamnei şi al iernii, adică până cand 60% - 70% din populaţie a fost infectata. Într-un astfel de scenariu, ca si in primul, ar trebui să se pună în aplicare fără întârziere măsuri personalizate de distanţare socială, ca în Singapore sau Taiwan: teste masive pentru depistarea virusului, idenrificarea tuturor celor care au fost în contact cu un pozitiv, izolarea tuturor persoanelor infectate.

Aceste măsuri ar trebui să permită o iesire din izolare progresivă a restului populaţiei, menţinând totodată închiderea şcolilor şi interzicerea adunărilor mari. Această combinaţie de metode ar permite spitalelor să evite congestia iar economiei să sufere mai puţin decât în timpul răspunsului la primul val, implementat în caz de urgenţă.

Trebuie să luăm în considerare şi un al cincilea scenariu, legat de o situaţie epidemiologică mai complexă. Investigaţiile ar putea dezvălui un nivel semnificativ de imunitate în anumite teritorii ale ţării, unde regulile izolârii ar putea fi mai puţin stricte fără frica de o reapariţie a virusului. Dar pe de altă parte, unde numărul de persoane pozitive e foarte scăzut (5 până la 10%), ar fi mai complicată o ieşire din izolare fără risc, iar alte valuri ar fi de temut. 

Sursă foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici