Coronavirus. Canada autorizează un vaccin diferit între prima şi a doua doză

  • Persoanele care au primit o primă doză de AstraZeneca pot primi fie a doua doză din acelaşi ser, fie o doză de vaccin ARN mesager.
  • Un astfel de amestec poate duce la „posibilitatea unor efecte secundare crescute pe termen scurt, în special dureri de cap, oboseală şi o stare de rău,” potrivit experţilor.
1360 afișări
Imaginea articolului Coronavirus. Canada autorizează un vaccin diferit între prima şi a doua doză
Canada a dat undă verde posibilităţii de a schimba vaccinul anti-Covid între prima şi a doua doză. Astfel, persoanele care au primit o primă doză de AstraZeneca pot primi fie a doua doză din acelaşi ser, fie o doză de vaccin ARN mesager (Pfizer-BioNTech sau Moderna), a anunţat Comitetul consultativ naţional pentru imunizare (CCNI) într-un comunicat de presă, relatează Le Figaro.
 
Canadienii care au primit o primă doză de vaccin ARN mesager ar trebui să primească acelaşi ser pentru a doua doză, dar dacă nu este disponibil, se pot imuniza cu un alt vaccin ARN mesager. 
 
Combinarea vaccinurilor înseamnă că puteţi primi o primă doză de ser şi puteţi primi în siguranţă un vaccin diferit pentru a doua doză pentru a completa seria de vaccinuri necesare pentru a asigura o protecţie optimă împotriva Covid-19”, a asigurat dr. Howard Njoo, şef adjunct Ofiţer federal de sănătate publică. 
 
În formularea acestei recomandări,specialiştii precizează că s-a luat în considerare în special riscul formării de cheaguri de sânge grave după vaccinarea cu serul AstraZeneca.
 
De asemenea, aceştia indică faptul că un astfel de amestec poate duce la „posibilitatea unor efecte secundare crescute pe termen scurt, în special dureri de cap, oboseală şi o stare de rău”. 
 
Combinaţia de vaccinuri de la diferiţi producători nu este nouă. A fost aplicată împotriva gripei sau a hepatitei A, explică Comitetul consultativ naţional pentru imunizare din Canada.
 
"Cred că va trebui să aruncăm o privire atentă asupra a ceea ce se va întâmpla după această recomandare," a spus dr. Theresa Tam, ofiţer şef de sănătate publică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici