CORONAVIRUS: Ziua în care Europa se reînchide. Franţa şi Germania au anunţat măsuri de carantină

  • Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că începând de vineri va fi reinstituită carantina generală, în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus, deşi şcolile vor rămâne deschise.
  • "Măsurile sunt dure", a declarat Merkel miercuri la Berlin, după consultările cu liderii regionali.
  • „Sunt măsuri împovărătoare”, a recunoscut cancelarul, dar au ca scop obiectivul ca viaţa publică din Germania să poată fi restabilită, în mare parte, în decembrie
16401 afișări
Imaginea articolului CORONAVIRUS: Ziua în care Europa se reînchide. Franţa şi Germania au anunţat măsuri de carantină

CORONAVIRUS: Ziua în care Europa s-ar putea reînchide. Franţa şi Germania urmează să anunţe noi măsuri de carantină

 

Germania. 4 săptămâni de carantină

"Măsurile sunt dure", a declarat Merkel miercuri la Berlin, după consultările cu liderii regionali.

„Sunt măsuri împovărătoare”, a recunoscut cancelarul, dar au ca scop obiectivul ca viaţa publică din Germania să poată fi restabilită, în mare parte, în decembrie. Merkel a anunţat că la două săptămâni de la intrarea în vigoare a noilor măsuri se va consulta din nou cu statele federale cu privire la măsurile care ar trebui să intre în vigoare sau să fie modificate. 

Restricţiile vor intra în vigoare începând de luni, 2 noiembrie.

Noile restricţii:

  • Restaurantele şi barurile se vor închide, cu excepţia 
  • Evenimentele mari vor fi anulate din nou
  • Călătoriile inutile sunt descurajate
  • Hoteluri vor fi închise cu excepţia urgenţelor
  • Toţi cei care pot lucra de acasă ar trebui să facă acest lucru, iar angajatorii ar trebui să faciliteze o tranziţie către munca de acasă
  • Întâlnirile în public vor fi limitate la doar două gospodării de până la 10 persoane în total.
  • Facilităţile de divertisment precum teatre şi cinematografe vor fi închise
  • Centrele publice de recreere, precum piscine, săli de sport şi saune vor fi închise

Ce este permis

  • Şcolile şi grădiniţele vor rămâne deschise
  • Procesiunile religioase vor continua în condiţii de siguranţă ( decizie luată din considerente constituţionale)
  • Magazinele vor rămâne deschise, cu un client permis pentru 10 metri pătraţi.

Măsuri de sprijin pentru economie

Merkel a promis că firmele afectate de noile măsuri vor primi sprijin economic. Companiile cu până la 50 de angajaţi şi lucrătorii independenţi vor primi 75% din veniturile lor în sprijin.

"Vom compensa companiile, instituţiile şi cluburile afectate", a spus ea.

Potrivit rapoartelor mass-media, un total de 10 miliarde de euro a fost alocat pentru sprijin.

Sprijinul pentru companiile mai mari se vor baza pe regulile UE pentru asistenţă, iar acestea vor varia de la o companie la alta.

Franţa carantină generală

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat că începând de vineri va fi reinstituită carantina generală, în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus, deşi şcolile vor rămâne deschise.

"Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise", a declarat Emmanuel Macron.

"Deşi eforturile făcute au fost utile, luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente. Virusul circulă în Franţa la o viteză pe care nu au putut-o anticipa nici măcar cele mai pesimiste previziuni. (...) La fel ca vecinii noştri, suntem afectaţi profund de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce se apropie iarna. Suntem surprinşi toţi în Europa de evoluţia virusului. În acest context, responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii şi o asum, în pofida polemicilor", a declarat Emmanuel Macron, conform publicaţiilor Le Monde şi Le Figaro.

"Care sunt obiectivele noastre? Protejarea persoanelor vârstnice, a celor mai fragili. Vârsta este un factor preponderent, 85% dintre persoanele decedate au peste 70 de ani. Avem şi obiectivul de a proteja tinerii, dat fiind că 35% dintre persoanele aflate la reanimare au mai puţin de 35 de ani. (...) Nu vom permite niciodată să moară sute de mii dintre concetăţenii noştri", a spus Macron.

"Nu cred în opoziţia dintre sănătate şi economie pe care vor să o instaureze unele persoane", a argumentat preşedintele Franţei.

Macron a precizat că situaţia epidemică va fi evaluată la fiecare două săptămâni. "Dacă peste două săptămâni vom avea situaţia sub control, vom putea reevalua lucrurile şi sperăm să redeschidem anumite magazine, mai ales în această perioadă atât de importantă, înaintea sărbătorilor de Crăciun", a subliniat Macron.

Ştire iniţială

În Germania, guvernul Angelei Merkel va ţine o întâlnire de urgenţă cu liderii regionali. Rapoartele media au sugerat că cancelarul are în vedere o "carantină uşoră”: închiderea barurilor şi restaurantelor, interzicerea adunărilor publice, dar menţinerea şcolilor deschise.

Dacă noile restricţii vor fi aplicate, oamenii nu vor putea ieşi în public decât în grupuri formate din locuitorii a cel mult două case. Încă nu au fost stabilite pedepsele ce vor fi aplicate în caz contrar.

Deşi autorităţile au încercat să evite un blocaj care să lovească puternic economia ţării, evoluţia epidemică recentă ridică un semnal de alarmă. Angela Merkel a avertizat marţi că sistemul de sănătate al Germaniei ar putea atinge curând un punct-limită, iar ministrul economiei Peter Altmaier a declarat că Germania va ajunge probabil la 20.000 de noi infecţii pe zi până la sfârşitul săptămânii.

Citeşte şi COVID-19, 28 octombrie: Ziua recordurilor în Europa. Lista ţărilor ce au atins noi cifre record de cazuri şi decese

În Republica Cehă, o carantină pe timpul nopţii intră în vigoare de miercuri în intevalul 21:00 - 05:00.

În Elveţia, Guvernul a raportat 8.616 noi infecţii şi 24 de decese. Cazurile au crescut brusc în ţară de la începutul lunii octombrie.

Noile cazuri au adus totalul confirmat în Elveţia şi Liechtenstein la 135.658 de cazuri şi 1.954 de decese. Guvernul se întruneşte astăzi pentru a lua în considerare noi restricţii pentru a încetini răspândirea virusului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici