Covid-19: „Pe certificatul de deces nu ar trebui să scriem coronavirus, ci lipsa paturilor”

Două asociaţii care reprezintă persoane cu boli respiratorii grave au decis să iniţieze o solicitare către Consiliul de Stat din Franţa astfel încât trierea pacientilor operată în reanimare să fie reglementată, relatează Le Parisien.

2314 afișări
Imaginea articolului Covid-19: „Pe certificatul de deces nu ar trebui să scriem coronavirus, ci lipsa paturilor”

Covid-19: „Pe certificatul de deces nu ar trebui să scriem coronavirus ci lipsa paturilor”

Pentru Guillaume Hannotin, avocatul celor două asociaţii, lipsa de locuri la reanimare şi de ventilatoare este responsabilă pentru pierderea de sanse pentru pacienţii mai în vârstă. Accesul la îngrijire care este un drept, nu mai este garantat.

Această procedură este utilizată în cazuri de urgenţă extremă şi atunci când există o încălcare gravă a libertăţilor fundamentale. Aceste două condiţii sunt acum îndeplinite: trierea pacienţilor implică dreptul la demnitatea umană in vreme ce ne aflam într-o stare de urgenţă sanitară. Consiliul de stat poate decide dacă transmite sau nu această solicitare guvernului. Si acest lucru s-a întâmplat pentru că demersul nostru a fost considerat destul de serios. Aşteptăm răspunsul guvernului” a declarat Guillaume Hannotin în Le Parisien.

”Putem decide să nu tratam un pacient în vârstă de 80 de ani bolnav de Covid-19 în terapie intensivă, dar trebuie să precizăm regulile. Nu poate fi legea junglei. Faţă de această epidemie extraordinară guvernul trebuie să aibă curajul să definească criterii obiective şi precise. Dacă nu, el îşi asumă responsabilitatea. Este necesar un text, pentru a justifica luarea deciziilor în faţa familiei. Această alegere va fi apoi mai bine înţeleasă. Dar nu se poate lăsa aceasta decizie doar pe umerii medicilor. Riscul este ca oamenii să se întoarcă împotriva lor cand de fapt nu ei sunt responsabili de aceasta situatie.

Nu trimitem toţi pacienţii la terapie intensivă. Este o procedură foarte greu de suportat şi nu toată lumea ar supravieţui. Medicii evaluează starea de sănătate a pacientului şi şansele sale de supravieţuire. Dar în această epidemie unii pacienţi pur şi simplu nu au acces la ea deoarece nu există suficiente respiratoare sau asistente. Pe certificatul de deces nu trebuie să scrie „coronavirus”, ci „lipsa paturilor”. Este o pierdere de sanşe. Accesul la asistenţă medicală este garantat prin lege. Nu există un mic asterisc care să spună „in limita stocurilor disponibile”.


Din câte ştim acesti rezidenţi nu ajung unităţile Covid. Poate nu în toate regiunile dar în cele mai afectate, da! Unii sunt intubaţi, alţii nu. Avem şi persoane în vârstă infectate cu coronavirus care şi-au sunat medicul. Acesta a contactat serviciul de urgenţă care nu a venit niciodată. Este o întâmplare? Nu este clar.

Familiile sunt private de şansa de a cunoaşte cauzele reale de deces ale persoanei iubite. Este o parte esenţială a doliului. În plus, dacă într-o zi vor să ia măsuri legale nu vor putea niciodată să facă acest lucru. De ce? Pur şi simplu pentru că nu va fi scris nicăieri că persoana iubită a decedat de Covid-19
” a mai explicat avocatul sursei citate.

Sursă foto: Profimedia
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici