COVID-19 poate avea reacţii şi după vindecare. Ce trebuie să ştie pacienţii

  • Cei care au făcut forme severe de COVID-19 pot dezvolta boli cronice în lunile de după vindecare.
  • La populaţia tânără, reacţiile post-infectare pot dura până la trei luni.
  • La vârstnici, reacţiile persistă mai mult şi pot duce inclusiv la deces.
  • Doctorii recomandă monitorizare medicală în lunile de după vindecare.
1623 afișări
Imaginea articolului COVID-19 poate avea reacţii şi după vindecare. Ce trebuie să ştie pacienţii

COVID-19 are reacţii şi după vindecare. Ce trebuie să ştie pacienţii

Un nou studiu britanic arată că aproape o treime dintre cei care au făcut forme severe de COVID-19 revin cu alte boli în spitale. Doctorii români spun că aceste reacţii au apărut şi la pacienţii infectaţi la noi în ţară.

Reacţiile se pot observa şi la persoane care până la infectarea cu SARS-CoV-2 nu aveau afecţiuni cornice.

„Sunt pacienţi care, din perspectiva funcţiei respiratorii sau cardiovasculare, nu erau documentaţi cu afecţiuni cronice inainte de infecţia cu SARS-CoV-2, iar după o spitalizare prelungită si după ce au fost nevoiti sa treacă prin această infecţie, dar din pacate, de la inceput cu formă medie sau severă, au ramas cu sechele”, a declarat Ionuţ Nistor, medic nefrolog.

Dacă la majoritatea tinerilor, reacţiile post-COVID-19 durează până la 3 luni, la vârsnici persistă mai mult şi pot duce inclusiv la deces. Medicul infecţionist Andrei Rogoz spune ce trebuie să aibă în vedere pacienţii, în funcţie de gravitatea infecţiei pe care au avut-o.

„În funcţie de evoluţia clinică, de ce simptome prezintă la distanţă, rămâne să fie monitorizat fie prin medicul de familie, fie la un nivel mai avansat, într-un cabinet de pneumologie, boli infectioaase sau de cardiologie”, a spus Andrei Rogoz, medic infecţionist.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici