Pandemia de azi ar putea deveni o „simplă răceală” în viitor. Ce se întâmplă, totuşi, dacă nu ajungem la imunizarea de masă?

  • E nevoie ca 70% din oameni să fie vaccinaţi ca să avem imunizare de masă.
  • Putem ajunge la situaţia în care infectarea cu virusul SARS-CoV-2 să fie la fel ca o răceală obişnuită.
  • Sunt în lucru noi versiuni ale vaccinurilor, ca să ţină pasul cu mutaţiile şi tulpinile care apar.
8675 afișări
Imaginea articolului Pandemia de azi ar putea deveni o „simplă răceală” în viitor. Ce se întâmplă, totuşi, dacă nu ajungem la imunizarea de masă?

E nevoie ca 70% din oameni să fie vaccinaţi ca să avem imunizare de masă. Dar dacă nu vom ajunge niciodată la acest procent de oameni vaccinaţi, vom putea reveni la viaţa normală?

Sunt întrebări pe care ţi le pui şi tu, mi le pun şi eu, la aproape un an de când trăim cu restricţii. Mai ales că, după ce ne-am bucurat că avem vaccin, vedem că noile tulpini sunt o provocare şi că nu toate serurile sunt eficiente. Ce e de facut în acest caz? Îţi spune medicul Adrian Marinescu:

„Ce e important de înţeles e că ne interesează să ne vaccinăm într-un interval scurt de timp, să o facem cât mai repede din două considerente. În primul rând, că persoana vulnerabilă nu se mai îmbolnăveşte şi atunci nu face o formă severă, nu-şi pune viaţa în pericol, iar la nivel de populaţie este important. Vorbim de România şi numai, să avem o imunzare rapidă, pentru că, în acest fel, virusul dispare uşor-uşor din circulaţie.”

Sunt în lucru noi versiuni ale vaccinurilor, ca să ţină pasul cu mutaţiile şi tulpinile care apar. Dacă răspândirea tulpinilor rezistente va fi mai rapidă decât producătorii de vaccinuri sau imunitatea nu va dura suficient, este posibil ca vaccinarea anti-Covid să devină una periodică. 

„Trebuie să imunizăm cât mai mulţi oameni, avem şi imunitatea care ţine de imunizarea de turmă pentru cine a trecut prin boală, în plus vor fi şi cei vaccinaţi, deci vom obţine cât se poate mult. Nu ştim cât durează această imunitate, oricum, mai mult de şase luni. Ultimele date vorbesc de mai mult de un an, rămâne de văzut, din practică”, adaugă medicul.

După cum spune şi medicul Marinescu, oamenii de ştiinţă nu se vor opri şi vor căuta în permanenţă un antidot pentru orice formă a virsului. Cu vaccin şi cu tratamente eficace, chiar dacă pandemia se va prelungi, în timp, noul coronavirus nu va mai fi atât de mortal şi vor fi mulţi asupra cărora va avea doar efectul unei răceli. Dar e foarte important să ne punem pe picioare rapid. 

„Din păcate, dacă lucrurile vor continua pentru o periaodă mai lungă de timp, sunt toţi factorii implicaţi. Factorul care ţine de sănătatea oamenilor, factorul psihologic, economic”, mai spune Adrian Marinescu. „Deocamdată, discutăm despre variante de vaccin care sunt eficente pentru ceea ce avem noi în momentul de faţă.”

COVID-19. Cât durează imunitatea după vaccinare?

La fel ca în cazul imunităţii dobândite după boală, răspunsul nu este unul definitiv. Sunt studii care spun că după ce te vaccinezi eşti imun mai mult timp decât după ce te îmbolnăveşti. Sau dacă te vaccinezi după îmbolnăvire, imunitatea este şi mai mare. Dar dacă imunitatea nu va ţine pasul cu virusul şi va trebui ca vaccinul să fie unul sezonier, ce se va întâmpla? 

Putem ajunge la situaţia în care infectarea cu virusul SARS-CoV-2 să fie la fel ca o răceală obişnuită. Probabil o parte dintre noi am fost infectaţi în copilărie cu unul dintre cele patru coronivirusuri care produc răcelile. Aceste infectări din copilărie duc la forme mai uşoare de boală la vârsta adultă. Reinfectarea frecventă, atunci când imunitatea scade - iar coronavirusurile care duc la răceală evoluează - pot, de asemenea, să ţină imunitaea la un nivel suficient de ridicat, astfel încât să nu facem forme grave ale bolii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici