VIDEO Audierea istorică din PE a CEO farma producătoare de vaccin împotriva COVID-19. Buşoi, şeful ITRE: „Este o provocare fără precedent pentru întrega Europă”

  • Liderii a 7 companii farmaceutice producătoare de vaccin împotriva COVID-19, AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Novavax, CureVac, Johnson & Johnson şi Sanofi, în dezbatere în Parlamentul European.
  • Cristian Buşoi: „Reprezentanţii industriei şi-au luat angajamentul că vor creşte producţia de vaccin, vor face schimb de tehnologie şi îşi vor respecta contractele cu Uniunea Europeană”.
  • Cristian Buşoi: „Este o provocare fără precedent pentru întrega Europă”.
610 afișări
Imaginea articolului VIDEO Audierea istorică din PE a CEO farma producătoare de vaccin împotriva COVID-19. Buşoi, şeful ITRE: „Este o provocare fără precedent pentru întrega Europă”

Cristian Buşoi: Premieră mondială. Liderii a 7 companii farmaceutice producătoare de vaccin împotriva COVID-19, în dezbatere în Parlamentul European

„În premieră mondială, liderii a şapte companii care produc vaccin împotriva COVID-19: AstraZeneca, Moderna, Pfizer, Novavax, CureVac, Johnson & Johnson şi Sanofi au fost audiaţi aseară într-o şedinţă comună a comisiilor ENVI şi ITRE, pe care am condus-o în Parlamentul European împreună cu colegul meu, Pascal Canfin. Alături de aceştia, la dezbatere au mai fost prezenţi comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, comisarul pentru Piaţă Internă, Thierry Breton şi reprezentanţii Global Health Center”, a declarat Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei pentru Industrie şi Cercetare din Parlamentul European, într-un comunicat de presă.

„Această audiere a fost un exerciţiu de responsabilitate democratică. Am vrut să ştim unde sunt blocajele de producţie şi să avem o imagine clară despre angajamentele şi obligaţiile industriei. Am subliniat însă clar şi faptul că vrem să ajutăm industria să livreze la timp dozele de vaccin anti-COVID-19 pentru toţi cetăţenii europeni”, a completat acesta.

„Misiunea mea ca preşedinte al Comisiei pentru Industrie şi Cercetare este să mă asigur că avem o campanie de vaccinare bună. Că vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat şi distribuit în UE este eficient şi sigur. Să avem garanţia că el este produs în cantităţi suficiente şi va ajunge la timp la cetăţeni”.

În aceeaşi ordine de idei, Cristian Buşoi a confirmat faptul că acest proces de producere a vaccinurilor anti-COVID-19 „este o provocare fără precedent pentru întrega Europă, dar şi sumele pe care le-am alocat cercetării pentru descoperirea vaccinurilor, producerii şi distribuirii lor sunt tot fără precedent”.

„Dacă am trecut cu bine de provocarea ştiinţifică şi, în mai puţin de un an, am reuşit să avem vaccinuri care să ne ajute să oprim pandemia, trebuie să trecem cu bine şi de provocarea industrială”, a continuat acesta.

Concluziile şedinţei

„I-am întrebat pe reprezentanţii companiilor farmaceutice, împreună cu colegii mei, despre transferurile globale de tehnologie, despre partajarea brevetelor şi despre cum intenţionează industria să actualizeze vaccinurile pentru a ţine pasul cu noile variante ale coronavirusului. Am discutat despre modul în care Agenţia Europeană a Medicamentelor ar putea contribui pentru ca vaccinurile să ajungă mai repede pe piaţă”.

Potrivit comunicatului de presă, reprezentanţii Parlamentului European prezenţi la dezbatere „au ridicat şi problema interdicţiei vaccinurilor produse în UE la export, tocmai pentru a securiza cantitatea de vaccin destinată cetăţenilor europeni”.

„Nu în ultimul rând, în dialogul cu comisarii europeni, am subliniat că strategia de vaccinare nu trebuie să fie doar un dialog între industria farmaceutică şi Comisie. Toţi cetăţenii au dreptul să fie în permanenţă la curent cu evoluţia lucrurilor, să ştie ce trebuie îmbunătăţit şi ce s-a îmbunătăţit deja”, a declarat Cristian Buşoi.

„Reprezentanţii industriei şi-au luat angajamentul că vor creşte producţia de vaccin, vor face schimb de tehnologie şi îşi vor respecta contractele cu Uniunea Europeană. Au evidenţiat însă şi provocarea construirii lanţurilor pentru produse complet noi, complexe, pentru care sunt necesare cantităţi mari de materii prime şi produse de unică folosinţă, utilizate şi pentru imunizarea de rutină sau producerea altor medicamente, care nu trebuie compromise”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici