„Datoria” AstraZeneca poate atrage blocarea exportului de vaccin în afara UE. Reacţiile liderilor europeni după avertismentul Ursulei von der Leyen

  • Comisia Europeană dezbate problema exporturilor de vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca în afara blocului comunitar.
  • Ursula von der Leyen a afirmat joi, în timpul unui summit online, că AstraZeneca trebuie să îşi onoreze datoria contractuală faţă de UE înainte de a trimite doze către alţi clienţi.
  • Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că acest moment marchează „sfârşitul naivităţii” din UE.
  • Deşi majoritatea liderilor europeni susţin măsura, premierul olandez şi cel belgian speră ca blocarea exporturilor să nu fie aplicată. Ambele ţări găzduiesc fabrici implicate în producţia vaccinului AstraZeneca.
1037 afișări
Imaginea articolului „Datoria” AstraZeneca poate atrage blocarea exportului de vaccin în afara UE. Reacţiile liderilor europeni după avertismentul Ursulei von der Leyen

FOTO Ursula von der Leyen, 25 martie 2021. Sursa: Profimedia

Ursula von der Leyen atrage atenţia companiei AstraZeneca, amintind că producătorul de vaccinuri trebuie să rezolve situaţia livrărilor promise către Uniunea Europeană. Abia după ce va „recupera” diferenţa, potrivit contractului iniţial, ar trebui să ia în calcul exportul dozelor în altă parte, relatează BBC.

„Compania trebuie să onoreze contractul pe care îl are cu statele membre", a declarat, joi seară, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Afirmaţiile vin în contextul unui summit organizat de liderii Uniunii Europene, pentru a discuta aprovizionarea cu vaccinuri în criza COVID-19.

Distribuţia dozelor de vaccin împotriva coronavirusului a început lent în statele Uniunii Europene, iar blocul comunitar a dat vina pe companiile farmaceutice - în special pe AstraZeneca. Răspunzând acuzaţiilor, producătorul de vaccinuri a negat că nu îşi onorează contractul.
 
„Mi se pare evident că, în primul rând, compania trebuie să recupereze (distribuirea dozelor restante - n.r.)", a declarat Ursula von der Leyen în conferinţa de presă organizată la finalul summitului online.
 

Blocarea exportului de vaccin în afara UE. Reacţii ale liderilor europeni

 
Uniunea Europeană a fost criticată de Marea Britanie şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru o aşa-numită „vaccinare naţionalistă”, după ce a introdus controale la exporturile de doze produse în interiorul blocului comunitar.
 
Prim-ministrul britanic Boris Johnson susţine că „blocajul” nu este „raţional”, comentând că o interdicţie ar pune în pericol campania de vaccinare din Regatului Unit, care până acum „a avut mai mult succes decât programele de imunizare din majoritatea statelor membre ale UE”.
 
Boris Johnson a avertizat, de asemenea, că o astfel de interdicţie ar putea afecta şi exportul vaccinurilor Pfizer-BioNTech, produse în Belgia.
 
Ursula von der Leyen a afirmat joi că UE este „regiunea care exportă cele mai multe vaccinuri la nivel global”, lansând o invitaţie extinsă către cei care vor să urmeze modelul european. Conform unei postări pe Twitter, începând cu luna decembrie UE a exportat circa 77 de milioane de doze către 33 de ţări.
 
Comentariile vin la o zi după ce Uniunea Europeană şi Marea Britanie au emis o declaraţie comună, prin care ambele părţi se angajează să conlucreze după tensiuni prelungite pe tema vaccinului anti-COVID-19 produs de Oxford-AstraZeneca.
 
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că acest moment marchează „sfârşitul naivităţii” din UE. Macron susţine blocarea exporturilor în afara Uniunii, „atât timp cât unele companii farmaceutice nu îşi respectă angajamentele faţă de europeni”.
 
Cancelarul german Angela Merkel a subliniat că Uniunea Europeană se aprovizionează, dar şi exportă vaccinul, „spre deosebire de SUA şi Marea Britanie”.
 
În schimb, premierul olandez Mark Rutte a declarat că, în timp ce colegii săi cu funcţii de conducere au considerat „acceptabile” măsurile de export mai dure propuse de Comisie, el speră că nu vor fi utilizate niciodată. Acelaşi mesaj vine şi din partea omologul său belgian, Alexander De Croo. Ambele ţări găzduiesc fabrici implicate în producţia vaccinului AstraZeneca.

Ratele de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 continuă să crească în mare parte din Europa continentală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici