STUDIU  De ce obezii fac o formă severă de Covid? Sunt comparaţi cu un material inflamabil, iar infecţia cu SARS-CoV-2 le declanşează incendiul

O lucrare recentă publicată în International Journal of Obesity (Jurnalul Internaţional de Obezitate) încearcă să facă lumină asupra corelaţiei dintre obezitate şi severitatea bolii pe care o provoacă virusul SARS-CoV-2.

1407 afișări
Imaginea articolului De ce obezii fac o formă severă de Covid? Sunt comparaţi cu un material inflamabil, iar infecţia cu SARS-CoV-2 le declanşează incendiul

De ce obezii fac o formă severă de Covid? Sunt comparaţi cu un material inflamabil, iar infecţia cu SARS-CoV-2 le declanşează incendiul

Covid-19 este o boală cu evoluţii foarte diferite în cadrul populaţiei. Dacă, din fericire, la copii are aproape întotdeauna un rezultat uşor sau asimptomatic, odată cu înaintarea în vârstă, prognosticul se înrăutăţeşte.

Vârsta a fost imediat identificată ca un „factor de risc”. O afecţiune care agravează semnificativ prognosticul este obezitatea. Obezitatea înţeleasă ca o afecţiune medicală îeste adesea însoţită de alte comorbidităţi: hipertensiune arterială, diabet de tip 2 etc.

O lucrare recentă publicată încearcă să dea explicaţiile necesare. Cercetătorii au studiat nivelul de neutralizare a anticorpilor anti-Spike IgG, aceştia sunt anticorpii pe care sistemul nostru îi produce pentru a neutraliza SARS-CoV-2, ei sunt cei utilizaţi ca indicator al unui răspuns adecvat la infecţie. Pacienţii obezi analizaţi prezintă o cantitate foarte mică de anticorpi neutralizanţi comparativ cu pacienţii cu greutate normală. Această primă observaţie poate explica de ce pacienţii obezi au un prognostic mai rău.

Cealaltă descoperire a cercetătorilor se referă la prezenţa autoanticorpilor. Autoanticorpii sunt anticorpi pe care corpul nostru îi formează în mod greşit împotriva propriilor structuri (sine). Autoanticorpii sunt implicaţi în multe boli autoimune în care organismul nostru se atacă singur.

Pe lângă faptul că au puţini anticorpi neutralizanţi, pacienţii obezi şi Covid19 au şi autoanticorpi care pot contribui la severitatea bolii.

Se ştie că cele mai grave efecte ale Covid19 derivă dintr-un fel de suprareacţie a sistemului nostru imunitar care, nereuşind să gestioneze infecţia, provoacă un răspuns imun şi inflamator enorm care în unele cazuri duce la moartea pacientului.

Pacienţii obezi sunt supuşi unei inflamaţii sistemice uşoare persistente care rămâne adesea „tăcută” ani la rând, dar care, în caz de stimulare, se poate agrava în scurt timp. Autorii articolului emit ipoteza că această stare uşoară de inflamaţie sistemică care caracterizează subiecţii obezi ar putea duce la o reacţie autoimună deosebit de violentă în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2.

În practică, este ca şi cum în interiorul subiecţilor obezi se acumulează mult material inflamabil, iar infecţia cu Sars-CoV2 reprezintă o flacără deschisă care declanşează un incendiu foarte violent.

Mesajele specialiştilor:

1) subiecţii obezi sunt mai expuşi riscului de a dezvolta o formă severă de Covid-19.

2) obezitatea se manifestă adesea cu alte patologii şi afecţiuni, precum diabetul şi hipertensiunea arterială, la rândul lor factori de risc pentru Covid19

3) studiul este relativ mic şi publicat într-un jurnal modest, aşa că aşteptăm confirmarea ulterioară de la alte reviste şi pe eşantioane de populaţie mai mari.

4) scopul unor astfel de lucrări este de a construi un fel de model care poate indica cu relativă certitudine despre cine poate suferi cele mai grave consecinţe, în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2.

5) această lucrare reafirmă importanţa ca persoanele cu risc, cum ar fi obezii, să se vaccineze pentru a avea un răspuns imunitar mai robust.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
obezi,
covid,
studiu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici