Este vaccinarea copiilor o necesitate? Răspunsul specialiştilor

  • Serul de la Pfizer e administrat acum şi copiilor din USA de peste 12 ani, cu acordul FDA.
  • În SUA sunt cam 80 de milioane de copii sub 18 ani.
  • Experţii cred că dozele ar trebui de fapt să ajungă în ţările sărace, care se bazează doar pe donaţii.
2008 afișări
Imaginea articolului Este vaccinarea copiilor o necesitate? Răspunsul specialiştilor

Este vaccinarea copiilor o necesitate? Răspunsul specialiştilor

Serul de la Pfizer e administrat acum şi copiilor americani de peste 12 ani, cu acordul Administraţiei SUA pentru Alimente şi Medicamente. Părerile oamenilor de ştiinţă sunt însă împărţite. Şi asta pentru că milioane de oameni din ţările mai sărace aşteaptă încă primul vaccin, iar experţii au susţinut, cel puţin până acum, că acest grup - copiii - prezintă un risc scăzut de infectare.

Medicul pediatru Yvonne Maldonado susţine vaccinarea copiilor.

„Copiii se infectează de fapt şi am văzut peste trei milioane şi jumătate de copii din SUA infectaţi cu SARS-COV-2 mii de spitalizări şi între trei şi şase sute de decese. COVID-19 se află în prezent în primele 10 cauze ale deceselor la copii de când a început pandemia”, a spus prof. Yvonne Maldonado, medic pediatru, epidemiolog, Universitatea Stanford School of Medicine.

În SUA sunt cam 80 de milioane de copii sub 18 ani. Asta înseamnă 25% din întreaga lor populaţie. Şi atunci devine clar că vaccinarea copiilor poate fi o tactică importantă în lupta cu virusul SARS-COV-2.

În România avem 800 de mii de copii între 12 şi 16 ani.

Profesorul Adam Finn, care face parte din comitetul pentru vaccinare din UK, spune că de fapt ar trebui să ne focusăm atenţia, doar pe grupurile vulnerabile din rândul copiilor.

„În Marea Britanie, în special, am identificat copii cu boli neuromusculare severe şi boli respiratorii asociat. Şi acei copii ar trebui să beneficieze de imunizare şi protecţie, deoarece pot fi identificaţi ca fiind expuşi riscului”, a afirmat prof. Adam Finn, Comitetul mixt pentru vaccinare.

Practic profesorul spune că dacă am imuniza doar grupurile expuse, nu am risipi milioane de doze de vaccin, care de altfel, ar putea să ajungă în ţările sărace, care au mare nevoie de vaccin şi care se bazează doar pe donaţii în lupta cruntă cu virusul. Părerile sunt însă împărţite.

„Eu sunt pediatru şi vaccinolog şi trebuie să spun că avem tendinţa de a subestima impactul bolilor asupra copiilor şi să ne concentrăm pentru persoanele care au o voce politică mai puternică”, a declarat prof. Yvonne Maldonado, medic pediatru, epidemiolog, Universitatea Stanford School of Medicine.

„Nu doar că foarte puţini dintre aceştia se îmbolnăvesc şi foarte, foarte puţini dintre ei mor de COVID, este adevărat, de asemenea, că există un număr limitat de vaccinuri în acest moment şi că aceste provizii trebuie direcţionate spre prevenirea deceselor”, a spus profesorul Adam Finn, Comitetul mixt pentru vaccinare (Marea Britanie).

Disputa experţilor ar putea fi încheiată într-un singur fel. Prin studii concrete.  

„În cele din urmă, când vom avea probe privind siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor la copii, vom începe să le vedem folosite la copiii din şcoală, deoarece ştim, în special la şcolile gimnaziale, vedem focare şi suspectăm că ar putea alimenta infecţiile înapoi în comunitate”, a afirmat prof. Jonathan Ball, virolog molecular, Universitatea din Nottingham.

În Europa vedem o imagine foarte diferită. Agenţia Europeană a Medicamentului nu ia deocamdată în considerare vaccinarea tinerilor fără comorbidităţi.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici