Dr. Anthony Fauci, despre imunitate, vaccinul anti coronavirus şi revenirea la viaţa normală până în 2022. Interviu Business Insider

  • Dr. Anthony Fauci crede că, cel mai probabil, nu vom scăpa niciodată complet de coronavirus.
  • Totuşi, este încrezător că până în 2022 oamenii îşi vor putea relua cursul obişnuit al vieţii, în cele mai multe privinţe.
  • Fauci insistă asupra importanţei vaccinului anti COVID-19, dar şi a respectării măsurilor de sănătate publică.
16877 afișări
Imaginea articolului Dr. Anthony Fauci, despre imunitate, vaccinul anti coronavirus şi revenirea la viaţa normală până în 2022. Interviu Business Insider

FOTO: Profimedia

Anul 2020 nu i-a adus primele provocări imuologului american Anthony Fauci. Acesta s-a mai confruntat în trecut cu situaţii epidemiologice grave, de la HIV la focarele de Ebola mai recente. Specialistul a răspuns la câteva dintre cele mai aprinse curiozităţi ale oamenilor cu privire la epidemia de COVID-19 şi sănătate în general, în cadrul unui interviu acordat pentru Business Insider.

Deşi nu crede că eradicarea noului coronavirus este un scenariu plauzibil, Fauci îşi pune încrederea în dezvoltarea unui vaccin sigur şi eficient, care ar trebui să fie gata la finalul anului curent. În aceste condiţii, speră ca până la începutul lui 2022 să ne putem relua cursul obişnuit al vieţii, fără teama de apropiere faţă de ceilalţi.

Vara care tocmai s-a încheiat a avut pentru mulţi un gust uşor amar, în urma restricţiilor de călătorie, a măsurilor impuse de oficiali, a declinului economic, dar şi pe fondul unei stări de anxietate care s-a răspândit, treptat, începând din iarnă. Întrebat dacă nunţile, excursiile, petrecerile de familie sau evenimentele extinse vor fi posibile în viitorul apropiat, Fauci oferă un răspuns optimist.

„Consider că până la sfârşitul anului 2021 vom putea obţine - şi înclin să cred că vom reuşi - un vaccin sigur şi eficient. Am estimat noiembrie-decembrie, alţii spun octombrie. Cred că este mai puţin probabil să avem un vaccin în octombrie, dar nu se ştie niciodată. Să spunem că un pariu sigur va fi sfârşitul acestui an calendaristic.”

Totuşi, pentru a distribui vaccinul către toţi cei care au nevoie de el, în cantităţi suficiente, va fi necersar mai mult timp. În această perioadă, Fauci recomandă respectarea măsurilor de sănătate publică pentru a reduce cât mai mult efectele negative ale răspândirii bolii.

„Nu cred că o vom putea eradica (epidemia - n.r.). Poate că nu vom elimina complet virusul, dar dacă acesta este redus la un nivel scăzut şi suficientă populaţie este protejată - fie printr-un vaccin, fie prin imunizare după vindecare - atunci nu se vor mai forma focare.” Dr. Anthony Fauci consideră că primăvara lui 2022 este un termen rezonabil pentru a atinge acest nivel, cel puţin în Statele Unite ale Americii.

În privinţa schimbărilor din rutina personală, Fauci spune că nu este un exemplu potrivit. „Lucrez şapte zile pe săptămână, 18 ore pe zi. (...) Fac mişcare, mă plimb împreună cu soţia în timpul nopţii.” Amândoi intră în contact cu foarte puţini oameni şi recomandă cât mai puţine surse de divertisment din afara cercului restrâns de apropiaţi.

Vitamina D ar putea juca un rol în imunitatea fiecărei persaone. „Uneori, când oamenii nu ies la soare suficient, au deficit de vitamina D. (...) Există dovezi că un nivel scăzut de vitamina D înseamnă o posibilitate mai ridicată de infectare, în general.”

„Dacă doriţi să vă menţineţi sistemul imunitar la parametri de funcţionare optimi, există câteva lucruri pe care le puteţi face, care sunt lucruri normale: dormiţi suficient, urmaţi o dietă echilibrată, încercaţi să evitaţi sau să atenuaţi stresul sever, care ştim că poate avea uneori impact asupra sistemului imunitar.” Fauci spune că aceste lucruri ajută mai mult decât suplimentele alimentare sau „leacurile-minune”.

În legătură cu mult-aşteptatul vaccin anti coronavirus, imunologul a dorit să precizeze că „oamenii trebuie să înţeleagă că viteza nu este legată de un compromis de siguranţă şi nici de un compromis al integrităţii ştiinţifice. Faptul că am reuşit să ne mişcăm atât de repede este o consecinţă reală a progreselor tehnologice extraordinare.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici