Marea Britanie va permite combinarea vaccinurilor COVID-19 în cazuri excepţionale

  • Marea Britanie se abate de la strategia obişnuită pentru combaterea COVID-19.
  • Guvernul britanic va permite ca oamenilor să li se administreze doze diferite de vaccin, în anumite condiţii.
  • Marea Britanie dezbătea şi posibilitatea de a amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin.
1880 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie va permite combinarea vaccinurilor COVID-19 în cazuri excepţionale

Marea Britanie schimbă regulile jocului şi permite administrarea combinată a vaccinurilor împotriva virusului SARS-CoV-2. Astfel, englezii ar putea primi doze diferite de vaccin, dar nu oricând, ci în situaţii excepţionale (spre exemplu, dacă un tip de vaccin nu mai este pe stoc), scrie Reuters.

Decizia vine în lipsa dovezilor despre efectul combinării serurilor asupra gradului de imunizare, fiind publicată în ghidul oficial din ajunul Anului Nou: „Dacă acelaşi vaccin nu este disponibil sau dacă nu se cunoaşte primul produs primit, este rezonabil să oferiţi o doză din produsul disponibil local pentru a completa fişa de vaccinare a persoanei respective”.

Mary Ramsay, şefa imunizărilor de la Serviciul de Sănătate Publică din Anglia, a declarat că acest lucru se va întâmpla doar în cazuri extrem de rare şi că Guvernul nu recomandă combinarea vaccinurilor care necesită administrarea a cel puţin două doze, la distanţă de câteva săptămâni.

„Ar trebui depuse toate eforturile pentru a administra acelaşi vaccin, dar acolo unde nu este posibil e mai bine să injectăm a doua doză din alt vaccin decât să nu o facem deloc”, spune ea.

Cu puţin timp în urmă, Marea Britanie dezbătea şi posibilitatea de a amâna administrarea celei de-a doua doze de vaccin, plasându-se în contradicţie cu strategia de peste ocean. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, a declarat că americanii vor urma instrucţiunile Pfizer şi BioNTech de a administra a doua doză de vaccin la trei săptămâni după prima.

Oficialii din domeniul sănătăţii se confruntă cu dificultăţi în distribuirea vaccinului, pe măsură ce sistemul sanitar e tot mai greu încercat.

În Marea Britanie au fost înregistrate peste 74.000 de decese asociate COVID-19. Astfel, ţara rămâne pe locul doi în topul celor mai afectate state din Europa, din punctul de vedere al numărului de morţi în pandemie.

Marea Britanie a aprobat în luna decembrie vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech şi Oxford-AstraZeneca. Ambele vaccinuri trebuie administrate în două doze, la câteva săptămâni distanţă, dar nu au fost concepute pentru a fi combinate.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici