Medicul Mihai Craiu: Nu se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare

  • Medicul Mihai Craiu susţine că nu se pot face ore de sport în interior fără mască de protecţie
  • Măştile nu cresc efortul respirator în mod semnificativ.
  • Absenţa măştilor duce la o creştere periculoasă a riscului de infectare.
1321 afișări
Imaginea articolului Medicul Mihai Craiu: Nu se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare

Medicul Mihai Craiu: Nu se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare

Medicul Mihai Craiu spune că standardele de fabricaţie demonstrează că măştile nu cresc efortul respirator în mod semnificativ. El citează studiii care arată că în timpul efortului fizic se elimină numeroşi aerosoli ceea ce creşte riscul de infectare.

„În timpul efortului fizic creşte mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar şi simplul vorbit creşte de 50 de ori cantitatea. Imaginaţi-vă ce face un copil care ţipă la ora de sport (...) Profesorul Jimenez de la Universitatea Boulder din Colorado a imaginat un calculator de risc al transmiterii aerogene a maladiei COVID19, ţinând cont de condiţiile de mediu, de volumul camerei, de prezenţa sau absenţa măştii etc. Concluzia simplă este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare”, a explicat Craiu, pe Facebook.

Medicul Mihai Craiu recomandă ca mască să fie scoasă doar la orele de sport organizate în aer liber, dar şi atunci trebuie păstrată distanţa de doi metri între elevi. De asemenea, în cazul orelor de sport din interior, trebuie luate măsuri speciale pentru a preveni accidentele provocate de aburirea ochelarilor. Concluzia medicului este că soluţia tine de vreme, de vârsta elevilor şi de locul unde se face ora de sport.

„Este evident că deciziile trebuiesc personalizate. Afară se poate sport fără mască, dacă respectăm distanţa. În sală nu se poate sport fără mască, chiar şi la 2 metri distanţă (...) Dar nici nu putem ignora că la ora de sport masca obişnuită produce aburirea ochelarilor sau că se umezeşte sau că generează inatenţie şi disconfort (există numeroase ştiri cu elevi care s-au accidentat la sport pentru au avut un moment de neatenţie când au aranjat masca)”, precizează medicul Mihai Craiu.

Zilele trecute, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat deranjat de faptul că România a rămas singura ţară din Europa în care elevii sunt obligaţi să poarte mască la orele de Educaţie Fizică. El a mai spus că a văzut studii făcute de medici care demonstrează neajunsurile pe care purtarea măştii le aduce elevilor în timpul activităţilor ce presupun efort fizic. Cîmpeanu a avut discuţii cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, iar soluţia acceptată de ambele părţi este ca orele de sport să se desfăşoare fără mască doar dacă sunt ţinute în spaţii deschise.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici