O gravidă a murit după 15 ore şi opt spitale care au refuzat-o, din cauza crizei medicale cauzate de noul coronavirus

  • În timp ce atenţia naţională din India s-a îndreptat spre incidentele de la graniţa cu China, criza coronavirusului nu a încetat şi s-a amplificat. Cifrele din ţara asiatică au ajuns la valori îngrijorătoare conform OMS.
  • După ce a urmărit un reportaj difuzat de o televiziune din India care arată cadavrele din holul unui spital guvernamental şi pe pacienţii ignoraţi care plâng, un complet de judecători de la Curtea Supremă din India a declarat: „Situaţia din Delhi este oribilă, îngrozitoare şi patetică.”
  • Premierul Modi a respins sfatul experţilor în domeniul sănătăţii de a pune ţara din nou în carantina, spunând că India trebuie să „deblocheze, deblocheze, deblocheze”, relatează New York Times.
30194 afișări
Imaginea articolului O gravidă a murit după 15 ore şi opt spitale care au refuzat-o, din cauza crizei medicale cauzate de noul coronavirus

O gravidă a murit după 15 ore şi opt spitale care au refuzat-o, din cauza crizei medicale cauzate de noul coronavirus

În haosul medical din ţara puternic lovită de pandemie, New York Times a relatat o întâmplare ce i-a revoltat pe mulţi indieni. O femie gravidă a fost nevoită să meargă la 8 spitale în 24 de ore pentru a primi ajutor.

Pe 5 iunie, când doamna Gautam a avut nevoie de asistenţă medicală pentru naştere, prima facilitate medicală la care a încercat să meargă a fost Spitalul Model ESIC, o instituţie guvernamentală în Noida. Domnul Singh, soţul, a spus că primul lucru pe care i l-a spus medicul a fost „Vă voi plesni dacă vă scoateţi masca”.

Am fost şocaţi”, a spus Singh. Soţia lui avea probleme cu respiraţia. Ea a cerut să i se ofere oxigen. Dar, în loc să ajute, medicul le-a spus să meargă la un alt spital guvernamental, din cealaltă parte a oraşului. La spitalul respectiv ea a fost refuzată. Într-un comunicat emis directorul s-a scuzat spunând că spitalul său nu avea apartura necesară.

Al treilea spital la care s-a dus Gautam, Spitalul Shivalik, a fost cel care a tratat-o ​​pentru problemele ei prenatale. Medicii i-au dat puţin oxigen, dar Singh a spus că se temeau că soţia sa ar putea avea coronavirus şi i-au ordonat brusc să plece.

Suntem un spital mic „pentru mame şi copii”, a spus directorul spitalului, Ravi Mohta. „Am făcut ce am putut”.

La un al patrulea spital, o filială a unui gigant indian, Singh a implorat pentru un ventilator. El a spus că răspunsul medicului a fost: „Va muri. Du-o unde vrei”. Într-o declaraţie, spitalul a spus că nu era spaţiu pentru ea, a încercat să o stabilizeze şi apoi s-a oferit să o ducă cu ambulanţa la un alt spital. Singh a spus că nu a fost oferită o ambulanţă.

Au mai încercat alte trei spitale, grăbindu-se de la unul la altul, pierzând timp preţios. Când toate au refuzat, Singh a sunat la poliţie. El a spus că doi ofiţeri l-au întâmpinat la intrarea în Institutul de Ştiinţe Medicale al Guvernului, un spital public mare şi au încercat să-i convingă pe medici să îi admită soţia. Dar medicii nu i-au ascultat nici pe poliţişti. Administratorii spitalului au refuzat să comenteze, relatează New York Times.

După eşec, au mers într-o ambulanţă la Spitalul din Ghaziabad, la mai mult de 20 de km distanţă.  Erau deja opt ore de când Gautam şi soţul ei au plecat de acasă, dornici să se întâlnească cu noul lor copil.  Dar spitalul din Ghaziabad - al optulea- le-a dat acelaşi răspuns sfâşietor: nu avem paturi.

Singh a spus ambulanţei să se grăbească înapoi la Institutul de Ştiinţe Medicale al Guvernului. Când au ajuns în sfârşit în spital, ea a încetat să mai respire. La 20:05 ora locală, după 8 spitale diferite şi 15 ore, Neelam Kumari Gautam a fost pronunţată decedată. Copilul a murit şi el.

O investigaţie guvernamentală preliminară a spus: „Administraţia şi personalul spitalului au fost găsiţi vinovaţi de neglijenţă”. Ea nu a fost singura femeie însărcinată care a murit după ce a fost refuzată. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu o tânără mamă din Hyderabad şi cu o alta din Kaşmir.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici