Pandemia Covid-19 n-a trecut: „La fiecare patru luni se naşte o nouă variantă de virus”

Seth Berkley, şeful alianţei globale pentru vaccinuri, spune că vaccinul anti-Covid a ajuns la 42% în ţările sărace, teren fertil pentru a se naşte alte tulpini.

2346 afișări
Imaginea articolului Pandemia Covid-19 n-a trecut: „La fiecare patru luni se naşte o nouă variantă de virus”

Pandemia Covid-19 n-a trecut: „La fiecare patru luni se naşte o nouă variantă de virus”

Număr scăzut de cazuri şi oboseala de a lupta cu virusul a dus pandemia pe locul doi, în comparaţie cu alte situaţii de urgenţă, precum războiul din Ucraina.

„Scăderea atenţiei în guverne şi în rândul oamenilor este o problemă uriaşă în acest moment. Cu o nouă variantă la patru luni, nu ne permitem să fim prinşi nepregătiţi pentru sosirea următorului val”, spune Seth Berkley, CEO al Gavi, parteneriatul public-privat din conducerea Covax, iniţiativa globală care ghidează eforturile de asigurare a accesului egal la vaccinurile Covid-19 în ţările cu venituri mici şi medii.

„A existat o cursă pentru a lua doze de către ţările bogate, iar Covax s-a trezit să concureze cu acestea: trebuie să împiedicăm ţările cu venituri mici să se găsească din nou în partea de jos a cozii”, spune Berkley.

Există 44 de ţări cu rate de vaccinare sub 20%, un teren fertil pentru înfiinţarea de noi tulpini. „Până acum am livrat 1,4 miliarde de doze, iar rata medie de vaccinare în cele 92 de ţări Covax a crescut la 42%. Adevărul este că lumea ar fi trebuit să aibă un plan înainte de pandemie. În schimb, ne-am trezit strângând fonduri pentru a cumpăra doze, deoarece virusul era răspândit. Apoi ne-am revenit: în ianuarie erau 34 de ţări cu mai puţin de 10% din populaţia vaccinată, trei luni mai târziu au scăzut la 19”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici