Parlamentul European solicită derogarea de la brevetele pentru vaccinuri împotriva COVID-19

  • Pentru a accelera introducerea vaccinului la nivel mondial, Parlamentul European solicită ridicarea temporară a protecţiei drepturilor de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva COVID-19.
  • În cele din urmă, Parlamentul solicită ca viitoarele contracte de achiziţie în avans să fie pe deplin divulgate, în special pentru vaccinurile de nouă generaţie,
1229 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European solicită derogarea de la brevetele pentru vaccinuri împotriva COVID-19

Parlamentul European solicită derogarea de la brevetele pentru vaccinuri împotriva COVID-19

Într-o rezoluţie adoptată joi cu 355 voturi pentru, 263 împotrivă şi 71 abţineri, Parlamentul propune începerea negocierilor pentru o derogare temporară de la Acordul TRIPS al OMC privind brevetele, cu scopul de a îmbunătăţi accesul global la produse medicale legate de COVID-19 la preţuri accesibile şi pentru a aborda constrângerile de producţie la nivel mondial şi deficitele de aprovizionare.

Acordarea de licenţe voluntare (atunci când dezvoltatorul vaccinului decide cui şi în ce condiţii brevetul poate fi licenţiat pentru a permite fabricarea), transferul de know-how şi tehnologie către ţări cu industrii producătoare de vaccinuri reprezintă cea mai importantă modalitate de a extinde şi de a accelera producţia mondială pe termen lung.

Pentru a aborda blocajele în producţie, Parlamentul solicită UE „să elimine rapid barierele la export şi să îşi înlocuiască propriul mecanism de autorizare a exporturilor cu cerinţe privind transparenţa exporturilor”. La rândul lor, SUA şi Regatul Unit ar trebui „să elimine imediat interdicţia de export a vaccinurilor şi a materiilor prime”, afirmă eurodeputaţii. Sunt necesare 11 miliarde de doze pentru imunizarea a 70% din populaţia lumii şi doar o fracţiune din această cantitate a fost deja produsă.

Întrucât marea majoritate a celor 1.6 miliarde de doze de vaccin administrate până în prezent au ajuns în ţările industrializate producătoare de vaccinuri şi doar 0,3% în cele 29 ţări cele mai sărace, UE trebuie să sprijine producţia din Africa, subliniază aceştia. Un alt instrument important pentru furnizarea de vaccinuri pentru economiile cu venituri reduse este mecanismul global de distribuire a vaccinurilor, COVAX, către care Parlamentul încurajează contribuţiile.

În cele din urmă, Parlamentul solicită ca viitoarele contracte de achiziţie în avans să fie pe deplin divulgate, în special pentru vaccinurile de nouă generaţie, şi ca aceste contracte să includă cerinţe de transparenţă pentru furnizori.

Orice decizie privind renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală va fi luată de Consiliul TRIPS al OMC, care s-a reunit la 8-9 iunie, ocazie cu care Comisia a prezentat propunerea europeană ce nu conţine o solicitare de derogare de la patente. În cadrul unei dezbateri care a precedat adoptarea rezoluţiei, mai multe grupuri politice au pledat în favoarea unei astfel de derogări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici