Premierul dintr-un land din Germania susţine că muncitorii români şi bulgari au adus coronavirusul / Reacţia MAE

  • Prim-ministrul Armin Laschet din landului Renania de Nord-Westfalia nu consideră că focarele actuale de coronavirus sunt legate de relaxare.
  • El susţine că muncitorii români şi bulgari au adus virusul, care apoi s-a răspândit din cauza condiţiilor precare în care sunt cazaţi.
4956 afișări
Imaginea articolului Premierul dintr-un land din Germania susţine că muncitorii români şi bulgari au adus coronavirusul / Reacţia MAE

Sursa FOTO: Profimedia

Prim-ministrul Armin Laschet din Renania de Nord-Westfalia consideră că lucrătorii din România şi Bulgaria au introdus virusul în fabrica de carne Tönnies din Rheda-Wiedenbrück.

Oficialul s-a referit şi la cazuri similare de la un abator din Coesfeld.

"Acest lucru nu are nicio legătură cu relaxarea, ci cu modul în care persoanele sunt cazate şi condiţii de muncă din companii", le-a spus Laschet jurnaliştilor.

Reacţia sa vine după apariţia unui focar într-un abator din regiune. Cel puţin 400 de muncitori de aici au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus. Producţia a încetat, districtul Gütersloh a închis şcolile, iar 7.000 de oameni sunt în carantină.

Un număr de 85 cetăţeni români care lucrau la o fermă din Germania au fost testaţi pozitiv cu noul coronavirus, în perioada 28 mai-11 iunie, a anunţat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„Toate costurile referitoare la cazare şi hrană pe durata carantinei sunt suportate de către angajator, care acordă şi o sumă zilnică de 50 de euro fiecărei persoane", s-a precizat în comunicatul MAE.

Reacţia MAE: Solicităm clarificarea publică a declaraţiilor menţionate

MAE anunţă că s-a autosesizat după ce prim-ministrul Armin Laschet din Renania de Nord-Westfalia ar fi considerat că muncitorii din România şi Bulgaria au introdus virusul în fabrica de carne Tönnies din Rheda-Wiedenbrück.

„Cu privire la declaraţiile din 17 iunie 2020 ale premierului landului federal german Renania de Nord-Vestfalia referitoare la noul focar de coronavirus identificat la abatorul din Rheda-Wiedenbrück al procesatorului de carne Tönnies, şi la referirile făcute în acest context, care ar putea aduce un prejudiciu de imagine lucrătorilor români din Germania, MAE s-a autosesizat şi a întreprins următoarele demersuri: a fost contactată Ambasada Germaniei la Bucureşti pentru a semnala modul în care au fost percepute aceste declaraţii neclare, care lăsau o marjă de interpretare în sensul că lucrătorii români şi bulgari ar fi la originea acestui nou focar de coronavirus, şi pentru a solicita clarificarea, inclusiv publică, a declaraţiilor menţionate”, transmite MAE.

Totodată, Ambasada României la Berlin a adresat o scrisoare oficială premierului landului Renania de Nord-Vestfalia, Armin Laschet, prin care a fost cerută clarificarea declaraţiilor sale.

„Precizăm, de asemenea, că pe fondul acestor evoluţii, Ralph Brinkhaus, deputat din landul Renania de Nord-Vestfalia şi preşedinte al grupului parlamentar CDU/CSU din Parlamentul federal german, a contactat Ambasada României la Berlin pentru a transmite că muncitorii români nu sunt consideraţi în vreun fel responsabili pentru izbucnirea focarului de coronavirus”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici