Raed Arafat: Eu n-am auzit pe cineva care doreşte să se întoarcă la un lockdown generalizat

  • Raed Arafat spune că starea de alertă se va prelungi şi după 14 decembrie, când, totodată, se vor lua în considerare şi modificarea restricţiilor
  • Însă, un lucru este clar, lockdown-ul naţional este exclus. Va fi adoptată tot carantinarea zonală.
  • Sfatul şefului DSU pentru următoarea lună este să evităm interacţiunea în spaţii închise, cu cercul larg de prieteni, şi să ne limităm la întrevederile cu familia apropiată
1700 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: Eu n-am auzit pe cineva care doreşte să se întoarcă la un lockdown generalizat

Raed Arafat: Eu n-am auzit pe cineva care doreşte să se întoarcă la un lockdown generalizat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a vorbit la Digi despre efectele carantinării zonale şi evoluţia generală a epidemiei de coronavirus, din ultimele două săptămâni.

Raed Arafat spune că starea de alertă se va prelungi şi după 14 decembrie, când, totodată, se vor lua în considerare şi modificarea restricţiilor. Însă, un lucru este clar, lockdown-ul naţional este exclus. Va fi adoptată tot carantinarea zonală.

„Când vedem localităţile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reuşit controlul situaţiei. (...) La Timişoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localităţile din jur şi asta a avut un impact şi asupra Timişoarei şi s-a văzut că la Timişoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelugim”, a spus Arafat.

Şeful DSU este de părere că aceasta este cea mai eficientă strategie de prevenţie, pe care, de altfel, o susţine şi OMS-ul: „Inclusiv OMS şi toată lumea vorbeşte de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naţionale, adică nu lockdown naţional, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problema acolo şi bănuiesc că aceasta va fi şi abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care doreşte să se întoarcă la un lockdown generalizat, fără diferenţiere”.

Raed Arafat nu exclude posibilitatea unor restricţii noi odată cu prelungirea stării de alertă, de pe 14 decembrie, ţinând cont că vine perioada sărbătorilor, când  „oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze”, după cum a declarat. Evoluţia cazurilor în următoarea perioadă este decisivă: „e clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măştii şi anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă şi probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul şi cu toată lumea asupra situaţiei epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creştem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat şi nu există intenţii de noi restricţii” .

La final, sfatul şefului DSU pentru următoarea lună este să evităm interacţiunea în spaţii închise, cu cercul larg de prieteni, şi să ne limităm la întrevederile cu familia apropiată: „sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulţi prieteni, mai mulţi oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulţi acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creştere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici