Reacţii adverse multe, raportări puţine. Cum promit autorităţile că monitorizează reacţiile adverse şi ce se întâmplă de fapt

  • În perioada 27 decembrie 2020-13 ianuarie 2021 au fost raportate 6.243 de reacţii adverse
  • Din cele 312 reacţii adverse raportate în ultimele 24 de ore, 232 sunt la vaccinul AstraZeneca
  • Specialiştii investighează 24 de reacţii adverse, pentru a stabili dacă au legătură cu vaccinul
3223 afișări
Imaginea articolului Reacţii adverse multe, raportări puţine. Cum promit autorităţile că monitorizează reacţiile adverse şi ce se întâmplă de fapt

Mihai Per este avocat în Timişoara şi s-a vaccinat cu serul celor de la AstraZeneca, chiar din lotul cu probleme care a fost retras.

A primit prima doză de la AstraZeneca, în urmă cu două săptămâni şi a povestit experienţa sa cu autorităţile în perioada post vaccinare.

”Înspre seară au început reacţiile adverse: durere de cap, febră – aproape 39 şi frisoane. Reacţiile adverse au durat două zile. S-au ameliorat în a treia zi”, relatează Mihai. El consideră reacţiile absolut normale şi este hotărât să meargă şi la rapel. Mai ales că ştie că astfel de efecte adverse au apărut şi după alte vaccinuri, atât la Pfizer cât şi la Moderna.

Problema este că raportarea reacţiilor adverse nu reflectă realitatea, DSP nu monitorizează îndeaproape persoanele vaccinate pentru a ţine sub supraveghere reacţiile adverse.

CITEŞTE ŞI Trei norvegieni au suferit efecte secundare neobişnuite după ce au primit doza de vaccin AstraZeneca. Pentru ce simptome sunt trataţi

”În momentul în care am semnat formularele la centrul de vaccinare, ne-au întrebat dacă suntem de acord să lăsăm numărul de telefon ca să fim contactaţi uterior de către DSP, în vederea studierii reacţiilor post-vaccinare. Eu şi cunoştinţele mele nu am fost contactaţi de DSP să fim întrebaţi”, spune Mihai.

 

Efecte adverse raportate

  • Pfizer – 3.303 generale

 

  • Pfizer – 68 locale

 

  • Moderna – 319 generale

 

  • Moderna – 62 locale

 

  • AstraZeneca – 2.621 generale

 

  • AstraZeneca – 38 locale


Câte doze au fost administrate în România

  • 1.758.715 doze Pfizer

 

  • 132.946 doze Moderna

 

  • 226.204 doze AstraZeneca

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici