Remdesivir. Tot ce trebuie să ştii despre medicamentul pentru Covid-19, pe care SUA vrea să-l autorizeze de urgenţă. Anunţul companiei Gilead

  • Compania farmaceutică Gilead Science anunţă că medicamentul antiviral Remdesivir are rezultate pozitive pe pacienţii infectaţi cu COVID-19
  • Pacienţii trataţi cu Remdesivir în primele 10 zile de la infecţie s-au recuperat mai repede decât cei cărora li s-a administrat tratamentul după 10 zile de la infectare
  • Pacienţii care au primit tratamentul pe bază de Remdesivir pe o perioadă de 5 zile, rezultate similare cu pacienţii trataţi 10 zile
  • SUA se grăbesc să autorizeze Remdesivir ca tratament pentru COVID-19 după ce pacienţii testaţi s-au recuperat rapid
12563 afișări
Imaginea articolului Remdesivir. Tot ce trebuie să ştii despre medicamentul pentru Covid-19, pe care SUA vrea să-l autorizeze de urgenţă. Anunţul companiei Gilead

Sursă foto: Profimedia

Remdesivir, rezultate pozitive în tratarea COVID-19

Compania farmaceutică Gilead Science a anunţat rezultatele fazei a treia a unui studiu clinic, care a presupus testarea medicamentului antiviral Remdesivir, pe perioade de 5 şi 10 zile, pe pacienţii aflaţi în stare gravă în urma infectării cu COVID-19.

„Studiul arată că unii pacienţi pot fi trataţi timp de doar 5 zile, ceea ce ar creşte numărul persoanelor care ar putea fi tratate cu Remdesivir. Acest lucru este important, mai ales în contextul acestei pandemiei, întrucât ajută personalul medical şi spitalele să trateze mai mulţi pacienţi, care au nevoie urgentă de tratament”, a declarat Merdad Parsey, medicul şef al Gilead.

Cu toate acestea, Remdesivir nu este încă autorizat sau aprobat la nivel global şi încă nu s-a demonstrat dacă este sigur sau eficient pentru tratarea pacenţilor infectaţi cu COVID-19. Prin acest studiu, compania a dorit să afle dacă tratamentul de 5 zile cu acest medicament are aceleaşi efecte ca tratamentul de 10 zile.  Al doilea obiectiv al companiei a fost aflarea efectelor adverse ale tratamentului, astfel că pacienţilor supuşi testării li s-a cerut să observe evoluţia pneumoniei şi al nivelului redus de oxigen, care nu necesita ventilaţie la momentul iniţierii studiului. Potrivit acestora, pacienţii recuperaţi şi externaţi au fost cei care nu mai aveau nevoie de îngrijire medicală sau de oxigen.

„Într-o analiză investigativă, pacienţii cărora le-a fost administrat Remdesivir în primele 10 zile ale simptomelor au avut rezultate mai bune în comparaţie cu cei care s-au tratat după primele 10 zile de la începutul simptomelor”, a mai declarat acesta. Mai mult decât atât, acesta a precizat că în ziua a 14-a a tratamentului, 62% dintre pacienţii trataţi din timp au putut fi externaţi, comparativ cu doar 49% dintre cei trataţi mai târziu.

Potrivit Aruna Subramanian, profesor de medicină din cadrul Şcolii de Medicină de la Universitatea Stanford, aceste date sunt încurajatoare, întrucât indică faptul că pacienţii care au primit tratamentul pe o perioadă mai scurtă, de 5 zile, au rezultate clinice similare cu cei care au primit medicamentul pe o perioadă de 10 zile.

Remdesivir este o nucleotidă investigativă care prezintă activităţii antivirale de spectru larg, atât in vitro, cât şi in vivo pe modele animale împotriva patogenilor virali, inclusiv Ebola , Marburg, MERS şi SARS. Testările in vitro desfăşurate de Gilead au demonstrat că Remdesivir este activ împotriva virusului care cauzează COVID-19.  Siguranţa şi eficacitatea folosirii Remdesivir în tratarea COVID-19 sunt evaluate în Faza a treia a testelor clinice în plină desfăşurare.

Agenţia medicală americană Food and Drug Administration intenţionează să autorizeze utilizarea de urgenţă a Remdesivirului, potrivit New York Times, care citează un oficial al administraţiei Statelor Unite.

Remdesivir. Mod de acţiune

Remdesivir funcţionează prin blocarea ARN-polimerazei, o enzimă implicată în replicarea virusului, în interiorul celulei. Remdesivir vine într-o formă injectabilă, care este administrată o dată pe zi în protocoalele de testare curente. Tratamentul se întinde pe o perioadă de 5 până la 10 zile.

Remdesivir. Preţ

Costul producţiei de remdesivir a fost estimat printr-un studiu Journal of Virus Eradication la sub 1 USD pe zi de tratament (0,93 USD). Pentru a ajunge la preţul final al remdesivir, trebuie adăugate costuri suplimentare legate de dezvoltarea produsului. Bloomberg a estimat un preţ de 9 dolari per tratament.

Remdesivir. Medicamentul a ajuns şi în România

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara au primit în această săptămână remdesivir de la producător, relatează tion.ro. Este vorba de 110 flacoane (pentru 10 pacienţi).

"Pentru Remdesivir, ANMDMR a iniţiat, alături de alte câteva state europene, procedura de solicitare a avizului pentru utilizare compasională (tratament de ultimă instanţă) la nivelul Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman la EMA (Eurpean Medicines Agency), conform procedurilor legislative în vigoare, având în vedere faptul că este un medicament neautorizat de punere pe piaţă şi aflat în etapa de studii clinice. După obţinerea avizului pozitiv al Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman al EMA cu privire la condiţiile de utilizare ale Remdesivir şi după depunerea cererii la nivel naţional, într-un timp foarte scurt, acest medicament a fost autorizat pentru furnizarea ca tratament de ultimă instanţă.

Într-o primă etapă, compania va pune la dispoziţie un număr de 30 de doze de tratament, cu posibilitatea de suplimentare, în funcţie de capacitatea de producţie a acesteia. România şi-a manifestat interesul pentru creşterea numărului de doze şi a numărului de centre de tratament",  a transmis ANMDMR săptămâna trecută pentru Mediafax.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici