Revista Science: O vânzătoare din piaţa din Wuhan, primul caz cunoscut de Covid

  • Se redeschide dezbaterea despre originea virusului, căutându-se „pacientul 0” al pandemiei.
  • Publicat în revista Science, un studiu arată că femeia s-a îmbolnăvit pe 11 decembrie 2019.
  • Primul caz oficial fusese identificat cu 3 zile mai devreme, pe 8 decembrie.
1232 afișări
Imaginea articolului Revista Science: O vânzătoare din piaţa din Wuhan, primul caz cunoscut de Covid

O femeie, vânzătoare în marea piaţă de animale din inima oraşului Wuhan, a fost identificată ca fiind primul caz cunoscut de Covid-19.

Potrivit unui nou studiu publicat în revista Science (Ştiinţă) şi editat de virologul Michael Worobey, femeia a fost infectată pe 11 decembrie 2019. Trei zile mai târziu, aşadar, faţă de cazul care fusese indicat anterior de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi anume cel al unui bărbat - un contabil care locuia la mii de mile distanţă de Wuhan - care s-a infectat pe 8 decembrie.

Este posibil ca studiul să redeschidă dezbaterea despre originea pandemiei. Cele două posibilităţi luate până acum cel mai mult în considerare: virus luat de la animalele sălbatice vândute pe piaţă oamenilor sau este vorba despre o scurgere de la un laborator de virologie din Wuhan? O dezbatere care a alimentat bătălii geopolitice, cu puţine dovezi şi multe întrebări deschise.

Omul de ştiinţă care a semnat studiul, Michael Worobey, lucrează la Universitatea din Arizona şi este unul dintre experţii de top care investighează evoluţia virusului.

Potrivit acestuia, există discrepanţe temporale în această poveste, în special în ceea ce a fost dezvăluit de jurnalele medicale, precum şi de autorităţile chineze.

Prin identificarea primului caz cunoscut la femeia care s-a îmbolnăvit pe 11 decembrie, Worobey susţine că există legături puternice între piaţa din Wuhan şi originea pandemiei.

„În acest oraş de 11 milioane de locuitori - a spus el pentru New York Times - jumătate din primele cazuri sunt legate de un loc care are dimensiunea unui teren de fotbal. Devine foarte greu de explicat acest tipar, dacă epidemia nu a început în piaţă”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici