România se află în valul 5 de Covid. Alexandru Rafila: "Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa"

România se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, în privinţa valului 5, a declarat, duminică seara, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a spus şi ce trebuie să facă orice cetăţean atunci când are primele simptome de coronavirus.

4544 afișări
Imaginea articolului România se află în valul 5 de Covid. Alexandru Rafila: "Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa"

„În mod evident, România a intrat în valul 5. Am discutat de câteva sute de cazuri pe zi. Acum discutăm de câteva mii de cazuri pe zi. Chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru-cinci zile, asta nu înseamnă că lucrurile au revenit la normal. Apropo de acel număr de reproducere bazal, acum ne aflăm pe la 1 70. Am crescut de la 0,7 la 1,7, ceea ce demonstrează că este o creştere rapidă în România”, a spus, duminică seara, ministrul Sănătţii, dr. Alexandru Rafila.

Ministrul spune că România este pe locul 2 sau 3 în Europa.

„Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa şi nu mă refer doar la Uniunea Europeană. Suntem pe locul 2 sau 3. Nu avem încă niciun motiv să ne relaxăm, ci dimpotrivă trebuie să fim extrem de atenţi. Speranţa este că aceste cazuri noi care se înregistrează să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie aşa de multe”, a mai spus Rafila la Antena 3.

Întrebat unde trebuie să sune un cetăţean al cărui test pentru SARS-CoV-2 este pozitiv, ministrul Sănătăţii a spus că primul cu care trebuie luată legătura este medicul de familie.

„În primul rând, trebuie să ajungă să aibă testul pozitiv. De foarte multe ori nu avea testul pozitiv. Şi atunci primul pas este la medicul de familie unde poate să facă acest test. Înainte, nu putea, pentru că nu era finanţată această activitate. Nu era plătit testul la medicul de familie. Dacă medicul de familie îl plătea din banii lui, bine, dacă nu… Nu era normal să se întâmple aşa. Deci primul pas este testarea la medicul de familie. Medicul de familie evaluează pacientul şi, în funcţie de vârstă, de comorbidităţi, de starea clinică a pacientului îl îndrumă la domiciliu, unde îl monitorizează telefonic zilnic, iar dacă starea lui se schimbă sau persoana care se prezintă la medicul de familie are comorbidităţi care ar putea să pună probleme sau are o formă medie de boală, atunci este îndrumat la acel centru de evaluare. Avem aproape 200 de astfel de centre care devin operaţionale”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii i-a sfătuit pe români ca fiecare cetăţean sau fiecare familie să aibă o mică trusă de urgenţă acasă care să conţină un pulsoximetru şi un termometru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici