Serbia producător de vaccinuri: Aleksandar Vucic anunţă că va construi o fabrică pentru a produce vaccinului rusesc Sputnik V. Belgradul îşi propune să exporte vaccinul în regiune

  • Serbia va investi cât este necesar pentru a începe producţia internă a vaccinului rusesc Sputnik V până la sfârşitul anului, a declarat vineri preşedintelui Aleksandar Vucic pentru Reuters.
  • Un grup de experţi ruşi este aşteptat să viziteze Serbia săptămâna viitoare pentru discuţii despre producţia locală a vaccinului Sputnik V până la sfârşitul anului.
  • Vucic a spus că el şi preşedintele rus Vladimir Putin au ajuns la un acord iniţial cu privire la lansarea procedurii de producţie.
828 afișări
Imaginea articolului Serbia producător de vaccinuri: Aleksandar Vucic anunţă că va construi o fabrică pentru a produce vaccinului rusesc Sputnik V. Belgradul îşi propune să exporte vaccinul în regiune

Serbia producător de vaccinuri: Aleksandar Vucic anunţă că va construi o fabrică pentru a produce vaccinului rusesc Sputnik V. Belgradul îşi propune să exporte vaccinul în regiune

Cu peste 530.000 de persoane, aproximativ 7,5% din populaţia sa, inoculată împotriva COVID-19, Serbia deţine la nivel mondial cea de-a patra cea mai mare rată de vaccinare la 100 de persoane, în spatele Israelului, Marii Britanii şi Statelor Unite, relatează Reuters.

În cadrul programului de vaccinare, sârbii pot alege în prezent între vacinurile de la Pfizer Inc-BioNTech, Sinopharm din China sau Sputnik V din Rusia.

„În acest moment nu avem capacităţi de producţie pentru Sputnik V, dar o vom construi. Nu contează cât va costa, vom investi ”, a spus el.

Până în prezent, coronavirusul a infectat 402.700 şi a ucis 4.085 de persoane în Serbia, ducând sistemul său de sănătate la un pas de prăbuşire. Rata infecţiei a scăzut în ultimele săptămâni, dar mii rămân spitalizaţi.

Vucic a declarat că Serbia va viza producerea Sputnik V nu numai pentru propriile sale nevoi, ci şi pentru exportul în întreaga regiune.

Ţara balcanică se aşteaptă să primească 200.000 de doze de vaccin Sputnik V în această lună, 500.000 de vaccinuri Sinopharm, aproximativ 90.000 de doze dezvoltate de Pfizer Inc-BioNTech şi 100.000 de doze produse de AstraZeneca.

"Vaccinul chinezesc este cel mai scump", a spus Vucic.

Profitând de legăturile sale strânse cu China, care a investit miliarde în ţara balcanică, Serbia a fost una dintre primele ţări europene care a început inocularea în masă cu 1 milion de doze de vaccin Sinopharm pe care le-a achiziţionat până acum.

„Îi mulţumesc preşedintelui Xi pentru asta”, a spus Vucic.

Vucic a spus că ţara va cheltui între 200-300 de milioane de euro sau până la 0,7 la sută din produsul său intern brut anul acesta pentru a cumpăra suficiente vaccinuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici