Spania anunţă alte două reacţii adverse grave, după vaccinarea cu AstraZeneca. O persoană a decedat

  • O persoană a decedat în Spania după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca.
  • Un alt cetăţean spaniol, vaccinat cu serul anti-Covid în ultimele 16 zile, a suferit o tromboză venoasă abdominală.
  • România va continua vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca, deşi mai multe state au decis suspendarea temporară a serului.
3325 afișări
Imaginea articolului Spania anunţă alte două reacţii adverse grave, după vaccinarea cu AstraZeneca. O persoană a decedat

Spania a anunţat în urmă cu puţin timp că au fost descoperite alte două cazuri de reacţii adverse la serul produs de compania AstraZeneca.

Ambele persoane s-au vaccinat cu serul anti-Covid în ultimele 16 zile, iar una dintre ele a suferit o tromboză venoasă abdominală. În schimb, cealaltă a decedat în urma unui accident vascular cerebral.

O profesoară în vârstă de 43 de ani din Marbella a murit după o hemoragie cerebrală. A fost vaccinată cu serul AstraZeneca pe 3 martie. Câteva ore mai târziu, a început să se simtă rău şi a mers la urgenţa spitalului Quirón cu simptome de cefalee şi stare generală de rău pe care specialiştii au atribuit-o efectelor secundare obişnuite ale vaccinului, scriu jurnaliştii de la Diario Sur.

Câteva zile mai târziu, pe 13 martie, s-a întors la spital pentru că a continuat să se simtă rău. Tomografia computerizată nu a scos la iveală niciun aspect semnificativ, însă o altă analiză a detectat o hemoragie masivă pe care medicii au încercat să o dreneze într-o intervenţie chirurgicală în timpul căreia au descoperit edem (acumularea de lichid în creier).

Cele trei cazuri depistate până acum sunt asociate cu o scădere a numărului de trombocite din sânge şi formarea unor cheaguri.

România va continua vaccinarea cu Astra Zeneca, după cum a anuţat Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), pe fondul cazurilor de reacţii adverse şi decese care au dus la suspendarea vaccinului în mai multe ţări europene.

CNCAV explică faptul că, în speţa Astra Zeneca, cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienţi vaccinaţi, fără să depăşească frecvenţa raportată în populaţia generală nevaccinată.

„Eu cred că explicaţia este mult mai simplă. Este o precauţie mai mult politică, decât ştiinţifică sau medicală. Tocmai pentru că recomandările lor (instituţiilor acreditate - n.r.) au fost să se continue vaccinarea cu vaccinul Oxford Astra Zeneca. (...) Asta nu înseamnă că a existat o relaţie de cauzalitate. Se investighează în continuare ce condiţii preexistente, ce constituţie au avut acei pacienţi care au primit vaccinul AstraZeneca. Deocamdată, datele nu ne sugerează niciun motiv de îngrijorare”, spune Ştefan Dascălu, cercetător român la Oxford.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici