Spitalele din oraşele braziliene sunt „aproape de colaps”. Preşedintele Jair Bolsonaro subestimează ameninţarea reprezentată de virus

  • Sistemele de sănătate din cele mai mari oraşe din Brazilia sunt aproape de colaps din cauza cazurilor de COVID-19, avertizează un raport al institutului Fiocruz din ţară.
  • Institutul din Rio de Janeiro a declarat că peste 80% din paturile unităţilor de terapie intensivă sunt ocupate în capitalele a 25 din cele 27 de state braziliene.
  • Marţi, ţara a înregistrat 1.972 de decese cauzate de COVID-19, un nou record zilnic.
  • Preşedintele Bolsonaro: „Daunele colaterale aduse economiei vor fi mai grave decât efectele virusului în sine”.
969 afișări
Imaginea articolului Spitalele din oraşele braziliene sunt „aproape de colaps”. Preşedintele Jair Bolsonaro subestimează ameninţarea reprezentată de virus

Spitalele din oraşele braziliene sunt „aproape de colaps”. Preşedintele Jair Bolsonaro minimizează ameninţarea reprezentată de virus

Brazilia a înregistrat peste 266.000 de decese şi 11 milioane de cazuri de când a început pandemia. Are al doilea cel mai mare număr de decese din lume, după SUA, şi al treilea cel mai mare număr de cazuri confirmate, potrivit BBC.

Potrivit Fiocruz, 15 capitale au secţiile de ATI ocupate peste 90%, inclusiv Rio de Janeiro, Brasilia şi São Paulo, iar alte două oraşe, Porto Alegre şi Campo Grande, au depăşit capacitatea ATI.

În raportul său, acesta a avertizat că cifrele indică „supraîncărcarea şi chiar prăbuşirea sistemelor de sănătate”.

„Lupta împotriva COVID-19 s-a pierdut în 2020 şi nu există nici cea mai mică şansă de a inversa această circumstanţă tragică în prima jumătate a anului 2021", a declarat epidemologul Fiocruz Jesem Orellana. „Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să sperăm la miracolul vaccinării în masă sau la o schimbare radicală în gestionarea pandemiei. Astăzi, Brazilia este o ameninţare pentru umanitate şi un laborator în aer liber, unde impunitatea în management pare să fie regula”.

Săptămâna trecută, experţii au declarat că decesele vor depăşi în curând 2.000 pe zi. Aceştia au avertizat că singura modalitate de a evita acest lucru ar fi dacă guvernul federal ar prelua coordonarea naţională a luptei împotriva virusului, recomandând blocaje, utilizarea măştilor şi un mecanism de vaccinare în masă.

Peste opt milioane de persoane au primit prima lor de vaccin până acum, reprezentând puţin peste 4% din populaţie.

Marţi, ţara a înregistrat, de asemenea, peste 70.000 de cazuri noi, o creştere de 38% faţă de săptămâna trecută, potrivit presei locale. Creşterea recentă a fost atribuită răspândirii unei variante extrem de contagioase a virusului despre care se crede că îşi are originea în oraşul Amazon Manaus.

În ciuda acestui fapt, preşedintele Jair Bolsonaro a continuat să minimizeze ameninţarea reprezentată de virus. La începutul acestei săptămâni, el le-a spus oamenilor să „nu se mai plângă”. Vorbind la un eveniment, el a spus: „Cât timp veţi continua să plângeţi despre asta? Cât de mult mai rămâneţi acasă şi veţi închide totul? Nimeni nu ar trebui să mai facă acest lucru. Regretăm decesele, dar, avem nevoie de o soluţie”.

O serie de măsuri de carantină au fost luate de guvernatorii regionali, la care Bolsonaro s-a opus, argumentând că daunele colaterale aduse economiei vor fi mai grave decât efectele virusului în sine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici