SUA şi UE critică raportul OMS cu privire la originea coronavirusului şi cer investigaţii suplimentare

Preşedintele Joe Biden crede că americanii „merită informaţii mai bune” despre originea Covid-19 şi paşi suplimentari din partea comunităţii globale, conform declaraţiilor secretarului de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, după publicarea unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conform CNN.

1992 afișări
Imaginea articolului SUA şi UE critică raportul OMS cu privire la originea coronavirusului şi cer investigaţii suplimentare

Raportul OMS avansează ideea conform căreia pandemia a început prin transmiterea bolii de la un animal la altul şi apoi la oameni.

Psaki a vorbit la scurt timp după ce SUA şi alte 12 ţări au lansat o declaraţie comună, ridicând întrebări cu privire la raportul OMS şi solicitând evaluări independente şi pe deplin transparente. Uniunea Europeană a solicitat, de asemenea, acces pentru cercetători şi investigaţii suplimentare.

Autorităţile din 219 de ţări şi teritorii au raportat aproximativ 127,9 milioane de cazuri Covid-19 şi 2,8 milioane de decese de când China a raportat primele cazuri către OMS, în decembrie 2019. Peste 30 de milioane de americani s-au îmbolnăvit şi peste 550.000 au murit, potrivit Johns Hopkins University.

Raportul OMS, de 120 de pagini, publicat marţi, avansează un scenariu în care virusul s-a răspândit printr-o gazdă intermediară, posibil un animal sălbatic capturat şi crescut apoi la o fermă. Ancheta nu a constatat ce alt animal a fost infectat de un liliac - considerat cea mai probabilă sursă a virusului - şi apoi ar fi putut să-l transmită unui om.

Un alt scenariu este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se ştie că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.

Alte două scenarii au fost considerate improbabile. Raportul spune că răspândirea prin produse alimentare reci este o „cale posibilă”, iar un incident de laborator a fost considerat „o cale extrem de puţin probabilă”.

Nu există dovezi care să susţină teoria laboratorului, iar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marţi că echipa OMS a concluzionat că este „ipoteza cel mai puţin probabilă”. Cu toate acestea, el a spus că agenţia va continua să exploreze această posibilitate.

Psaki, secretarul de presă de la Casa Albă, susţine că raportul OMS „nu ​​ne conduce la o mai bună înţelegere sau la mai multe cunoştinţe decât am avut acum şase până la nouă luni despre origine. De asemenea, nu ne oferă îndrumări sau paşi cu privire la modul în care ar trebui să împiedicăm acest lucru să se întâmple în viitor".

Raportul OMS, comentariile lui Psaki şi declaraţiile SUA, ale aliaţilor şi ale UE vin după luni de tensiune, în special între SUA şi China, cu privire la originile coronavirusului. China a minimizat iniţial rapoartele timpurii despre virus, mergând până la cenzurarea oamenilor de ştiinţă care au încercat să avertizeze publicul.

Modul lent de reacţie al OMS, mai întâi în declararea virusului ca o urgenţă de sănătate publică şi apoi în desemnarea pandemiei, i-a determinat pe oficialii administraţiei Trump să ridice întrebări cu privire la credibilitatea şi independenţa instituţiei. Parlamentarii americani au cerut o anchetă pentru a verifica dacă China a manipulat răspunsul OMS.

Un diplomat european a declarat că prezenţa unei misiuni OMS pe teren şi raportul sunt „doar un prim pas, avem nevoie de studii suplimentare pentru a ajunge la un rezultat clar cu privire la originea virusului şi avem nevoie de acces suplimentar la date şi eşantioane”.

Guvernele din Australia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia şi Regatul Unit au semnat declaraţia comună cu SUA.

Uniunea Europeană a emis propria declaraţie, exprimând aceleaşi preocupări într-un limbaj uşor mai blând. „Doar printr-o revizuire amănunţită a originilor virusului şi a transmiterii acestuia în populaţia umană vom putea înţelege şi controla mai bine această pandemie şi vom putea preveni şi ne vom putea pregăti mai bine pentru viitoarele urgenţe în sănătate”, au spus reprezentanţii UE înainte de a solicita în continuare investigaţii şi acces la informaţii. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici